zaterdag, december 3, 2022
AlgemeenSlaapkamer

De levensduur van je matras verlengen: 3 handige tips!

De levensduur van je matras verlengen 3 handige tips!

Natuurlijk heeft geen enkel matras het eeuwige leven. Op een gegeven moment zal ieder matras een keer vernieuwd moeten worden. Het ene matras gaat echter wel langer mee dan het andere. Dit heeft vaak met de kwaliteit van het matras te maken. Een goed matras kan enorm veel schelen en zal de levensduur flink kunnen verlengen. Ook zijn er enkele dingen die je kunt doen om de levensduur van je huidige matras te verlengen. Dit zijn vaak relatief eenvoudige dingen, maar ze zullen wel een enorm groots effect hebben. Maar hoe pak je dat precies aan? In dit artikel geven we 3 handige tips om voortaan langer met jouw matras te kunnen doen.

1.      Schaf een topper aan

Je matras wordt iedere nacht zeer intensief gebruikt. Het is dan ook niet vreemd dat deze door de jaren heen in kwaliteit achteruit zal gaan. Het kan dan ook een slim idee zijn om je matras de komende tijd wat extra rust te gunnen. Een topper kopen helpt hier enorm bij. Een topmatras zorgt ervoor dat er veel minder druk op het matras zelf komt te staan. Bovendien vangt het voor een groot deel vocht en huidschilfers op. Daardoor blijft je eigen matras langer mooi. Een topmatras heeft een iets minder lange levensduur dan een standaard matras. Vaak is deze na drie tot vijf jaar echt wel aan vervanging toe. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de topper te vervangen of weer opnieuw op je eigen matras gaan slapen. Dankzij een topmatras kan je toch al snel 5 jaar extra optellen bij de levensduur van jouw matras.

2.      Matras keren

Het matras krijgt het door de jaren heen zwaar te verduren. Met name door de druk die het lichaam op jouw matras geeft. Wanneer deze druk niet evenredig wordt verdeeld, dan zal er al snel kuilvorming ontstaan. Dit betekent dus ook dat het matras minder tegendruk geeft op de ruggengraat. Daardoor kunnen sneller fysieke ongemakken ontstaan en zal je matras ook sneller aan vervanging toe zijn. Dit is echter eenvoudig te voorkomen door het matras met enige regelmaat te keren. Zowel in de lengte als de breedte. Doe dit minimaal één keer in de maand. Zo wordt jouw eigen gewicht evenredig verdeeld en zal er veel minder snel kuilvorming ontstaan.

3.      Gebruik een matrasbeschermer

Tijdens het slapen verlies je soms tot wel twee liter vocht. Hierdoor krijgt het matras het door de jaren heen heel zwaar te verduren. Het is natuurlijk niet hygiënisch als je al die huidschilfers en vocht jaren laat zitten. Dat levert niet alleen de nodige onaangename luchtjes op, maar zorgt er ook nog eens voor dat je matras een broedhaard voor schimmels en bacteriën wordt. Om dit te voorkomen is het slim om een matrasbeschermer of extra molton te gebruiken. Deze kun je vervolgens eenvoudig wekelijks mee wassen. Hierdoor blijft het matras langer schoon en kan je de levensduur eenvoudig verlengen.

 

 

Leave a Response