dinsdag, oktober 3, 2023
TuinWonen

Gazon onderhouden, zo kies je de beste grasmaaier voor jouw gazon

beste grasmaaier

Een langgerekt groen veld, een tapijt die ontspanning en rust brengt binnen een drukke tuin. Een mooi gazon is ontzettend waardevol, maar komt daar niet zonder moeite. Om het grasveld mooi te houden is een goed onderhoud essentieel. Dit betekent bemesten, begieten en natuurlijk op regelmatige basis maaien. Een goede grasmaaier is dan ook geen overbodige luxe. De keuze is echter talrijk, de diverse modellen en stijlen maken het je niet gemakkelijk. Is elke grasmaaier geschikt voor jouw gazon? Niet per se, de ene grasmaaier beschikt over betere kwaliteiten dan de ander. Wanneer je kiest voor een grasmaaier die niet geschikt is voor jouw gazon, zal het maaien een hels karwei worden. Onderstaand vind je enkele tips bij de zoektocht naar een elektrische grasmaaier voor jouw gazon.

Bedenk goed wat je nodig hebt

Grasmaaiers zijn verkrijgbaar in diverse modellen en uitvoeringen. Wanneer je een speciaalzaak of bouwwinkel binnenloopt, is de kans dan ook groot dat je verleidt wordt tot de aanschaf van een dure en hightech grasmaaier. Doe dit vooral niet! Ga eerst een online research doen en stippel je mogelijkheden uit. Bedenk tegelijkertijd wat je precies zoekt in een grasmaaier. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Hoe groot is het gazon dat je moet maaien? Bij een enorm groot gazon kan het niet handig zijn als je over een maaier met kort snoer beschikt. Daarnaast is er dan ook vaak meer motorvermogen nodig om het gehele gras te maaien. Helaas weten slechts weinig mensen hoe groot hun gazon is. Ze weten bijna precies te vertellen hoe groot hun tuin is, maar hebben geen idee van de oppervlakte van het gazon. Maak daarom een nauwkeurige berekening, dat maakt de zoektocht al een stukje eenvoudiger.
  • Is het terrein lastig om te maaien? Een terrein vol steile heuvels kan bijvoorbeeld moeilijk gemaaid worden met een eenvoudige grasmaaier, deze vraagt om een maaier van topkwaliteit. Hoe lastiger het terrein, des te hoger de kwaliteit van de maaier zal moeten zijn.
  • Hoe vaak wordt het gazon gemaaid? Wanneer het een gazon betreft die regelmatig wordt gemaaid, zal deze minder hoge eisen stellen aan de maaier. Als je vaak van huis bent of als het een vakantiehuisje betreft, kan het voorkomen dat het gras ontzettend lang wordt. In dat geval moet de maaier hier wel tegen bestand zijn.

Grasmaaier

Verschillende soorten maaiers

Over het algemeen kunnen we alle maaiers onderverdelen in 3 categorie├źn: handmachines zonder motor, elektrische maaiers, en maaiers met motor. Voordat je besluit om door de talrijke keuzes dan maar bestrating tuin aan te leggen, geven we je een simpel overzicht van de voor- en nadelen van iedere categorie grasmaaiers:

  • Elektrische grasmaaier: deze zijn zeer eenvoudig in het gebruik. Door middel van eenvoudig aan- en uitknopje start je de grasmaaier op. Ze zijn niet al te zwaar waardoor ze door een ieder gehanteerd kunnen worden. Daarnaast maken ze weinig geluid, waardoor je de buren niet stoort als je het gazon onderhoud. Het nadeel van een elektrische grasmaaier is dat deze altijd op een stroompunt moet worden aangesloten. Hierdoor is deze alleen te gebruiken in de nabije omgeving van het huis. De maximum lengte van de kabel is 50 meter.
  • Handmachines zonder motor: dit zijn robuuste maaiers die het maaien van moeilijke plekken mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan het maaien van grasranden rond bloembedden. De maaiers beschikken over een robuust uiterlijk en zijn geschikt voor ieder terrein.
  • Maaiers met motor: deze maaiers worden vooral gebruikt voor ruw terrein en grote grasvelden. Het nadeel van maaiers met motor is dat ze vaak slecht voor het milieu zijn en enorm veel geluid maken.

Leave a Response