zaterdag, december 3, 2022
InterieurKeukenWonen

Waar spotjes plaatsen?

Waar spotjes plaatsen?

Spotverlichting is tegenwoordig een van de meest gebruikte verlichtingsmethodes voor het leggen van een goede basis. Spotverlichting kan op meerdere manieren worden gebruikt. Het kan als accentverlichting dienen, maar ook de algemene verlichting aanleggen. Of je nu kiest voor basis-, accent-, of sfeerverlichting: alles is mogelijk! Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van sportverlichting in jouw woning? Weet je alleen niet zo goed waar je spotjes moet plaatsen of waar je op moet letten als je deze wilt kopen? Wij leggen het uit!

Inbouwspots

Er zijn verschillende manieren waarop je spots in een woning kunt integreren. In tegenstelling tot de prachtige wand- en staande lampen van light and living, moet er voor spots toch wel het één en ander geregeld worden. Je kunt deze niet lukraak in de woning plaatsen. Je hebt een armatuur nodig. Vaak wordt er gekozen voor in- of opbouw. Welke methode meer geschikt is? Dat is voornamelijk afhankelijk van je eigen wensen en het wooninterieur. Ben jij iemand die dol is op een strak interieur? Dan zijn inbouwspots waarschijnlijk het meest geschikt.

Inbouwspots worden, zoals de naam eigenlijk al zegt, ingebouwd in een wand of plafond. Ze worden soms zelfs in bepaalde meubelstukken gebouwd, zodat ze volledig weggewerkt zijn binnen het interieur. Het voordeel van inbouwspots is dat er geen extra armaturen aanwezig zijn. Deze verstoren daardoor ook de strakke uitstraling van het wooninterieur niet. Daarnaast hoeft er ook minder afgestoft worden, pluspuntje!

Het nadeel van inbouwspots is dat er wel voldoende ruimte in het plafond of de wand nodig is. We spreken al gauw van 15 centimeter holle ruimte. Dit moet wel mogelijk zijn.inbouwspots

Opbouwspots

Je kunt uiteraard ook kiezen voor opbouwspots. Ze beschikken misschien over een veel minder strakke uitstraling, maar kennen wel talloze voordelen. Zo is het met opbouwspots mogelijk om via één lichtbron zes verschillende spotjes te plaatsen. Vooral in kleine ruimtes waar er weinig verlichtingskabels aanwezig zijn kan dit de uitkomst bieden. Zo kan je alsnog de ruimte op een goede manier verlichten, zonder dat je extra kabels hoeft te trekken. Het nadeel van opbouwspots is echter wel dat ze in een hogere prijsklasse zitten dan inbouwspots. Wanneer je echter over meer verlichting wilt beschikken en strakheid binnen je interieur niet noodzakelijk is, bieden opbouwspots de uitkomst!opbouwspots

Dimmen van spotverlichting

Sportverlichting verleent zich uitstekend voor het plaatsen van een dimmer. Hiermee kan je voor veel extra sfeer zorgen. Dimmers zijn eenvoudig aan de spotverlichting toe te voegen. Er hoeven geen extra elektriciteitskabels getrokken te worden. Wel moet je natuurlijk wel gebruik maken van spotverlichting die ook echt gedimd kan worden. Dit is niet altijd het geval. Gewone halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Wanneer je over duurzame ledlampen beschikt zal je echter wel even op zoek moeten gaan naar speciale dimbare lampen. Deze worden niet direct in deze uitvoering geleverd.

Waar plaats ik spotjes?

Spotjes kunnen in vrijwel iedere ruime hun functie vervullen. Ze kunnen zowel als accentverlichting of basisverlichting dienen. Tegenwoordig zien we ze steeds vaker in de woonkamer, keuken en eetkamer, maar ook het toilet en boven de trap zijn bekende locaties. Waar je de spots ook plaatst, ze schenken iedere ruimte iets extra’s!

Leave a Response