dinsdag, oktober 3, 2023
duurzaamWonen

Energieneutraal wonen, hoe moet dat?

hoe energieneutraal wonen

2019 staat in het teken van duurzaam wonen en energiebewust leven. Energiebewust leven leek enkele jaren geleden voor veel mensen nog sciencefiction te zijn. We genoten van de luxe van een Centrale Verwarming en stonden niet stil bij de gevolgen voor het milieu. Nederlanders maakten massaal gebruik van gas. Energieneutraal wonen leek iets voor de elite te zijn. Hier kwam verandering in toen aardbevingen ons land begonnen te teisteren. Mensen werden massaal met hun neus op de feiten gedrukt. Gaswinning was niet goed voor ons land, niet goed voor het milieu en zeker niet bevorderlijk voor de toekomst van de komende generaties. Ook de overheid zag plotseling de gevolgen van onze daden in. Klakkeloos gebruik maken van stroom of gas is inmiddels uit den boze. We zijn plotseling bewust van de invloed die wij op het milieu kunnen uitoefenen. Inmiddels worden er enkel nog energie neutrale nieuwbouwwoningen gebouwd en kiezen steeds meer mensen voor een energiebewust leven. Ben jij van plan om je steentje bij te dragen en van energieneutraal wonen een gewoonte te maken? In dit artikel leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Wat is energieneutraal wonen?

Het energieverbruik van de gemiddelde Nederlander is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dit heeft veel te maken met betere woningen, goede isolatie en zuinigere ketels. Het kan nog veel beter natuurlijk. Energieneutraal wonen is de volgende stap. Hierbij geniet je niet alleen van een milieubewuste woning, maar ook nog eens van een hoog wooncomfort. Lage energiekosten en een comfortabele woning, dat is waar energieneutraal wonen voor staat. Maar wat zijn nu precies de kenmerken van energieneutraal wonen?

  • Een woning die meer energie opwekt dan dat deze verbruikt, wordt als energieneutraal bestempeld.
  • Bij energieneutraal wonen maak je enkel gebruik van duurzame energiebronnen. Als je onder contract staat bij een energieleverancier moet deze uitsluitend groene energie leveren. Is dit veel duurder dan grijze stroom? Welnee! In combinatie met zelf opgewekte energie zijn de Oxxio tarieven zeer voordelig voor de gemiddelde Nederlander.
  • Energieneutraal wonen staat in het teken van het creëren van bewustzijn. Mensen houden zich bezig met energiebesparende alternatieven. Ze maken zich dagelijks hard voor een beter leven.
  • De energie die nodig is wordt zelf opgewekt. De energie wordt verkregen door het gebruik van een warmtepomp, zonnepanelen of andere duurzame alternatieven. Waarschijnlijk maak je nog steeds gebruik van een energiemaatschappij, zeker in de winter als het verbruik hoger ligt, maar in de zomer lever je ook weer extra geproduceerde energie in. Hierdoor blijft de energierekening laag.

energieneutraal gaan wonen

De voordelen van energieneutraal wonen

Wellicht overweeg je al tijden om energieneutraal te wonen, maar ben je nog niet voldoende op de hoogte van de talloze interessante voordelen. Daarom zetten wij ze nogmaals voor jou op een rijtje:

  • Hoog wooncomfort door zeer goede isolatie, HR++ of triple glas en het ontbreken van kieren.
  • Zonnepanelen die stroom opwekken voor het gebruik van andere duurzame apparaten, denk hierbij aan een warmtepomp of zonneboiler.
  • Een ventilatiesysteem voor een gezond binnenklimaat.
  • Vloerverwarming waardoor het gebruik van radiatoren niet meer nodig is.
  • Veel lagere energielasten

Leave a Response