
De afgelopen jaren is er veel veranderd in het straatbeeld van ons land. Steeds vaker zien we zonnepanelen op de daken verschijnen en wordt energie zelf opgewekt. Dit is dan ook niet vreemd als we kijken naar de toegenomen vraag van de overheid om duurzamer te leven. In 2019 zal het aantal zelfvoorzienende woningen naar verwachting sterk stijgen. Niet alleen zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol. Ook de warmtepomp neemt een prominente plek in ons leven in. Toch is nog niet iedereen bekend met de werking van een warmtepomp. In dit artikel lees je meer over de werking en de voordeling van deze bijzondere pomp. Is de warmtepomp ook een interessant alternatief voor jou?
Hoe werkt een warmtepomp?
Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Dat is een belangrijke vraag die door veel mensen gesteld wordt. Kort gezegd is een warmtepomp een innovatief systeem waarbij de energie uit alternatieve natuurlijke bronnen wordt gehaald. De warmte die wordt onttrokken wordt middels een speciaal systeem omgezet. Zo kun je je huis op een natuurlijke manier verwarmen. Maar hoe gaat het omzetten van warmte in zijn werk?
Een warmtepomp werkt op elektriciteit. De meeste warmtepompen gebruiken een speciaal vloeistof om lage temperaturen te verdampen en vervolgens de damp bij hoge temperaturen te condenseren. Je kunt dit zien als een oneindige cyclus die in stand wordt gehouden door de compressor. Deze zorgt er voor dat de warmte van een natuurlijke bron wordt weggenomen en kan worden gebruikt om de cyclus op gang te houden.
Is een warmtepomp geschikt voor elke woning?
Helaas is een warmtepomp niet geschikt voor elke woning. Vooral bij oudere woningen is het vaak niet rendabel genoeg om een warmtepomp te plaatsen. Een warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen, iets waar het bij oudere woningen vaak aan schort. Dit is dan ook tegelijkertijd het grootste nadeel van de warmtepomp. Als je deze wilt laten installeren bij een slecht geïsoleerde woning is het noodzakelijk om eerst alle isolatieprocessen door te lopen. Dit kan flink in de papieren lopen, maar dat is de enige manier om voldoende rendement uit de investering te halen.
Voordelen van een warmtepomp
Heeft de warmtepomp jouw interesse gewekt en ben je al tijden op zoek naar een manier om zelf energie op te wekken? Wij hebben de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje gezet om de beslissing makkelijker te maken:
- Bespaar op stookkosten: een gemiddeld gezin bespaart dankzij de warmtepomp honderden euro’s per jaar op de stookkosten. Zeker dankzij de stijgende gasprijzen is een warmtepomp een slim alternatief.
- Een warmtepomp is minder schadelijk voor het milieu: de CO2 uitstoot van jouw woning kan tot wel 50% verlaagd worden t.o.v. een op gas gestookte cv-ketel.
- Je komt in aanmerking voor een speciale subsidie van de overheid. Zo druk je de kosten en behaal je een hoger rendement gedurende de levensduur van de pomp.
- Gericht op de toekomst: in de toekomst moeten we allemaal over op gasloos wonen. Door nu te investeren in een warmtepomp, richt je direct je focus op de toekomst.