zaterdag, december 3, 2022
Algemeen

Dit moet je weten over de prefab kelder

Dit moet je weten over de prefab kelder

Als je overweegt een kelder te laten bouwen, heb je verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gemetselde kelder of een kelder van gewapend beton. Tegenwoordig is echter een heel andere soort kelder erg populair, namelijk de prefab kelder. Een prefab kelder is eigenlijk een soort kant-en-klare kelderbak. Het feit dat de kelder al voor het plaatsen klaar is, kan je vele voordelen opleveren. Welke dat zijn en de rest van de informatie die je moet weten, voordat je een prefab kelder aanschaft, lees je hier. Kortom, dit is alles wat je moet weten over prefab kelders.

Wat is een prefab kelder?

Om te beginnen eerst nog wat meer informatie over de prefab kelder. Prefab is een term die veel in de bouw wordt gebruikt. Het is een afkorting van het Engelse woord ‘prefabricated’, oftewel ‘vooraf gefabriceerd’ in het Nederlands. De kelder wordt dus al van te voren gebouwd, waarna deze vervolgens in een voorgegraven gat geplaatst wordt. Wanneer je een prefab kelder aanschaft, zal deze na een aantal weken via een vrachtwagen naar je woning gebracht worden. Vaak kun je kiezen tussen standaard prefab kelders of een op maat gemaakte prefab kelder. Vanzelfsprekend is de levertijd van een op maat gemaakte prefab kelder langer. Na het vervoer zal de kelder in het gat geplaatst worden. Een prefab kelder wordt vaak gebruikt in de nieuwbouw, maar kan bijvoorbeeld ook in de tuin geplaatst worden. 

Voordelen van een prefab kelder

Een prefab kelder brengt veel voordelen met zich mee. Om te beginnen is het plaatsen van een kant-en-klare kelder erg snel. Vaak kan dit type kelder namelijk al binnen één dag geplaatst worden. Verder is dit specifieke soort kelder ook een relatief goedkope kelder. Dit komt omdat het bouwproces erg gestandaardiseerd is. Een ander voordeel van een prefab kelder is dat deze in de fabriek helemaal waterdicht wordt gemaakt. Met een reguliere kelder is dit vaak lastiger. Ook is de plaatsing van dit soort kelder erg veilig, omdat de kans klein is dat er fouten worden gemaakt. Verder is de kans op fouten in de prefab kelder zelf ook erg laag, omdat de kelder in de fabriek wordt gemaakt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. 

Soorten prefab kelders

Wanneer je voor een prefab kelder kiest, heb je vaak ook nog opties met betrekking tot de soort kelder. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een prefab kelderbak of een prefab kelderwand. Een prefab kelderbak wordt als één bak gebouwd, vervoerd en geplaatst. Het voordeel hiervan is dat er geen naden zijn, dus is er geen kans op lekkage. Bij een prefab kelderwand worden de keldervloer en het eventuele dek apart van elkaar gestort. De vloer wordt in het werk gestort zodat vervolgens de wanden geplaatst kunnen worden. Omdat er hier wel naden bestaan, is dit type kelder niet volledig waterdicht. De kans op lekkage is dus iets groter dan bij een prefab kelderbak. Het voordeel van deze methode is dat deze erg geschikt is voor grotere kelders. Sommige kelderbakken zijn namelijk te groot om getransporteerd te worden. Vaak zijn prefab kelderwanden dan wel te vervoeren. 

Waar moet ik op letten?

Als je voor een prefab kelder kiest, zul je eerst een keuze moeten maken tussen de vele verschillende opties standaard modellen, met verschillende afmetingen. Je kunt er ook voor kiezen een kelder op maat te laten maken. Houd er wel rekening mee dat de kelder niet te groot kan zijn, omdat de kelder anders niet meer getransporteerd kan worden. Bedenk verder ook waar de luchtstroom en de afvoer aanwezig moeten zijn. Het is aan te raden de afvoer zo laag mogelijk te plaatsen en de luchtstroom juist hoger te plaatsen. Verder is het ook belangrijk rekening te houden met de ondergrond en de fundering. Om problemen zoals verzakking te voorkomen, is het verstandig hierin advies te vragen aan de fabrikant of een expert. Denk tot slot ook aan de stevigheid van de wanden. Hoe dieper de kelder geplaatst wordt, hoe meer druk er op de wanden komt te staan. Ook dit kan met de fabrikant besproken worden. 

Kosten van een prefab kelder

De kosten van een prefab kelder zijn van meerdere factoren afhankelijk. De kosten hangen onder andere af van de afmetingen van de kelder. Vanzelfsprekend zijn de kosten hoger wanneer de kelder groter is. Vaak is een standaard afmeting het goedkoopst. Verder kan je ervoor kiezen de kelder te isoleren, bijvoorbeeld wanneer de kelder als fitnessruimte zal dienen. Ook dan zullen de kosten hoger zijn. Verder zijn de kosten ook afhankelijk van je persoonlijke wensen, de grondkwaliteit en grondwaterstand. Als je de exacte prijs wilt weten, kun je dit het beste met de fabrikant overleggen.

Leave a Response