maandag, juli 22, 2024
AlgemeenWonen

Kunststof platen worden steeds vaker toegepast voor gevelprojecten

Kunststof platen worden steeds vaker toegepast voor gevelprojecten

Kunststof gevelbekleding wordt steeds vaker ingezet bij de realisatie van gevels in renovatie- en nieuwbouwprojecten. Een belangrijke reden voor deze ontwikkeling is dat kunststoffen een aantal voordelen hebben ten opzichte van traditionele materialen. Zo hebben veel kunststoffen een relatief licht gewicht, zijn weerbestendig en vormbaar. Daarbij zijn de keuzemogelijkheden de afgelopen jaren ook enorm toegenomen. Tegenwoordig hebben architecten en vormgevers een grote keus uit verschillende kleuren, oppervlakteafwerkingen en designs. Dit biedt een grote mate van vrijheid in de ontwerpfase. Door deze grote mate van ontwerpvrijheid krijgen de uiteindelijke bewoners uiteindelijk een woning die voldoet aan hun eigen specifieke wensen. Aannemers en uitvoerders hebben het voordeel dat het voorbewerken en monteren van de kunststof panelen eenvoudig en snel verloopt. Dit zorgt voor een tijdwinst bij de realisatie van het project. 

Er bestaan veel verschillende soorten kunststof en lang niet alle kunststofsoorten zijn geschikt voor het gebruik als gevelpaneel. Dit vanwege de specifieke eigenschappen die iedere kunststof heeft. Hieronder vindt u vier verschillende kunststof uitvoeringen die veelvuldig worden toegepast als gevelpaneel. Op vinkkunststoffen.nl is meer informatie over deze producten te vinden.

HPL platen

High Pressure Laminate is de volledige omschrijving van de afkorting HPL. Kenmerkend voor HPL platen is dat ze worden geproduceerd onder een hoge druk en temperatuur. Daarbij worden de meeste HPL platen voorzien van een gekleurde en UV-beschermende toplaag. Het resultaat van deze specifieke productiemethode zijn stijve en harde platen die goed weerbestendig en eenvoudig te bewerken zijn. Veel HPL merken worden gebruikt voor geveltoepassingen zoals boeiboorden, dakkapellen, balkons en als gevelbekleding voor geventileerde gevels.

Trespa®, Resoplan en Kronoart® zijn HPL merken die door Vink op voorraad worden gehouden en geschikt zijn voor geveltoepassingen. Deze zijn beschikbaar in een groot aantal uitvoeringen, afmetingen en dikten.

ACP platen

Aluminium Composiet Platen, afgekort ACP platen, zijn sandwich platen die bestaan uit een Polyethyleen kern die aan de buitenkant is voorzien van twee Aluminium platen. Door deze samenstelling wordt er een sterke, stijve en relatief lichte plaat verkregen. Daarnaast kenmerken ACP platen zich door hun weerbestendigheid en corrosievrijheid. Binnen het ACP leveringsprogramma van Vink zijn een aantal uitvoeringen beschikbaar die specifiek voor geveltoepassingen zijn ontwikkeld.

Reelwood panelen

Reelwood panelen zijn samengesteld uit PVC granulaat en zijn voorzien van een UV-bestendige toplaag. Deze weerbestendige gevelpanelen zijn leverbaar in verschillende kleuren, zijn onderhoudsarm en eenvoudig te installeren. Gevelbekledingen, boeidelen, dakkapelwanden en borstweringen zijn voorbeelden van Reelwood toepassingsgebieden.

Leave a Response