dinsdag, mei 30, 2023
Algemeen

3 tips om meer ruimte in huis te creëren 

3 tips om meer ruimte in huis te creëren

Door het toenemende woningtekort zien we dat steeds meer mensen met een kleinere woning genoegen moeten nemen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het vraagt enkel om wat creativiteit. Klein wonen biedt overigens ook veel voordelen. Het huis oogt knusser en is gemakkelijker schoon te houden. Toch kan het best lastig zijn om alle benodigde meubels een plekje te geven. Om nog maar te zwijgen over het behouden van een ruimtelijke uitstraling. 


Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om meer ruimte in huis te creëren. Zo voldoet zelfs de kleinste woning aan jouw wensen. Hieronder volgen drie essentiële tips. 

1. Maak optimaal gebruik van de zolderruimte 


De zolder wordt in de meeste woningen enkel als opslagruimte gebruikt. Zonde, want hier is juist heel veel mogelijk. Deze beslaat immers de gehele oppervlakte van de woning. Je zou hier dus prima één of meerdere kamers kunnen realiseren. Handig om zo meer slaapkamers te creëren of misschien zelfs wel een extra badkamer te maken. Daarom is het zo belangrijk dat de zolderruimte optimaal benut wordt. Dit verhoogt het woonplezier én zorgt voor een fikse waardevermeerdering van het huis. 

Toch is de zolder niet altijd even geschikt om als kamer te gebruiken. Bijvoorbeeld doordat deze slecht beloopbaar is wegens de schuine hoeken. Ook is het er vaak donker. Een kunststof dakkapel op maat kan dan de uitkomst bieden. Hiermee creëer je meer ruimte en zorg je voor meer natuurlijk daglicht. Zo kan de zolder echt als volwaardige kamer worden ingezet. 


Houd er bij het gebruik van de zolder wel rekening mee dat deze vaak nog onvoldoende geïsoleerd is. Hoewel de warmte naar boven stijgt, merken we dat hier ook veel warmte verloren gaat. Gedurende de wintermaanden kan het hier dus erg koud zijn. Daarom is het goed om naast de dakkapel ook op de isolatie te letten. 

2. Kies voor multifunctionele meubels 


Ook in de interieurwereld is de trend van kleiner wonen goed doorgedrongen. Zo zien we dat er steeds meer multifunctionele meubels worden gemaakt. Dit zijn meubels die voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. Een van de oudste voorbeelden is misschien wel de slaapbank. Deze wordt van oudsher in de logeerkamer gebruikt, maar is natuurlijk ook op andere plekken in huis mogelijk. Dit is bijvoorbeeld ook een heel goed idee voor een studentenappartement. Deze bestaat meestal maar over één kamer. Handig om het zo overdag opgeruimd en netjes te houden.

3. Minimaliseren 


Het is tevens goed om over minimaliseren na te denken. Dat betekent het wegdoen van spullen die je toch niet gebruikt of die overbodig zijn geworden in huis. Door de jaren heen verzamel je immers enorm veel spullen. De meeste dingen verdwijnen echter in een kast of worden gewoon nooit gebruikt. Dan is het zonde om hier ruimte voor op te offeren. Zoek dus echt eens kritisch al jouw spullen uit. Wees hier niet te zuinig in. Hoe minder spullen, hoe beter.  

Leave a Response