maandag, juli 22, 2024
duurzaamWonen

Wat is infrarood verwarming?

Wat is infrarood verwarming

Het lijkt wel uit een Sciencefiction film te komen toch? Verwarming die alleen door straling verwarmt? Toch is het zo. Infrarood verwarming is er, en het werkt fantastisch! Nooit meer lelijke radiatoren aan de muur die enorm inefficiënt werken en een torenhoge rekening teweeg brengen. Infrarood verwarming is namelijk veel in het verwarmen van een ruimte.

Hoe werkt het?

Infrarood verwarming werkt eigenlijk op exact dezelfde manier als hoe onze zon de aarde verwarmt. De infraroodstraling verwarmt niet de lucht zoals een gewone verwarming. Infrarood straling verwarmt de ruimte zelf, de muren, het plafond en andere oppervlakken. Daardoor wordt het effectieve verwarmingsoppervlak veel groter, waardoor de kamer veel efficiënter wordt verwarmd.

Wat zijn de voordelen?

Infrarood verwarming heeft tal van voordelen ten opzichte van gewone verwarming.

  •   Door de manier waarom infrarood straling een kamer verwarmt wordt de kamer veel efficiënter warm, met minder stroomgebruik. De stroom die wel gebruikt wordt kan van duurzame aard zijn, bijvoorbeeld zon- of wind energie.
  •       In de moderne bouwstijl is industrieel en strak in de mode. Alles moet glad afgewerkt zijn, een verwarming steekt daar scherp tegen af. De geribbelde radiator past gewoon niet in de moderne bouwstijl. Infrarood verwarming is veel mooier om te zien, het valt ook veel minder op. Door dit voordeel kan de ruimte glad worden afgewerkt en hoef je dus niet meer naar die lelijke radiatoren te kijken.
  •   In tegenstelling tot veel andere verwarmingssystemen is een infrarood verwarming volledig autonoom, je kan dus iedere kamer apart verwarmen. Dat is handig als je bijvoorbeeld thuis werkt, je hoeft dan alleen je kantoorruimte te verwarmen in plaats van het hele huis. Dat bespaard natuurlijk enorm veel kosten.
  •   Infrarood verwarmingen zijn ook veel goedkoper. Je hoeft bijvoorbeeld niet voor een Cv-ketel te betalen. Die hoeft ook niet geplaatst te worden en ook niet onderhouden.

Hoe kies je een infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is er in alle soorten en maten. Zo zijn er panelen die je aan de muur kunt hangen, deze zijn beschikbaar met een print. Ook is er een schijf die je van het plafond kunt hangen. Er zijn zelfs spiegels met een verwarmingselement, perfect voor de badkamer. Er zijn dus tal van opties om uit te kiezen. Het is daarom belangrijk dat je allereerst kijkt naar hoe je het element wil gaan gebruiken. Komt de verwarming in een grote ruimte als de woonkamer of een kleine als de badkamer te hangen? Afhankelijk daarvan moet je dus een krachtigere verwarming aanschaffen, of juist niet. Daarnaast moet je gaan kijken naar extra functies, een element met spiegel bijvoorbeeld. Op die manier hoef je dus alleen een verwarming op de plek van de oude spiegel te hangen, je verliest dus helemaal geen ruimte. Er zijn ook lampen verkrijgbaar die je van het plafond kunt hangen waar ook een lamp ingebouwd zit waardoor je verwarming en lamp in één hebt. Zo’n lamp zou geschikt kunnen zijn voor de eetkamer. Door te kijken naar wat een praktische oplossing is voor jouw budget kom je er dus achter welk type verwarming bij jou past. Daarna kun je kijken naar het design. Als je voor een muurverwarming kiest kun je gaan kijken naar hoe hij er uit moet zien, wit of met foto, rond of vierkant. Er zijn tal van opties voor de beste infrarood verwarming, er is altijd een verwarming voor jou.

Leave a Response