dinsdag, oktober 3, 2023
Wonen

Wat is een cilinderslot?

Wat is een cilinderslot?

Cilindersloten waren in Nederland ontzettend populair in de jaren ’80 en ’90. Destijds bleken er echter nogal wat gebreken aan het cilinderslot te zijn. Zo konden inbrekers steeds gemakkelijker de sloten openbreken, waardoor deze hun voornaamste functie (optimaliseren van de veiligheid) verloren. Tegenwoordig worden cilindersloten echter nog steeds veelvuldig verkocht. Betekent dit dat we niet meer bij onze veiligheid stilstaan? Welnee! De techniek is er de afgelopen jaren natuurlijk enorm op vooruit gegaan. De gebreken die de cilindersloten destijds uiteindelijk minder populair maakten, zijn inmiddels allemaal opgelost. Hierdoor is het tegenwoordig ontzettend moeilijk om dergelijke sloten zonder sleutel te openen. Een goede manier om een bedrijfspand of woning te beveiligen. Maar wat is een cilinderslot precies?

Werking van het cilinderslot

De naam van het cilinderslot vertelt eigenlijk al met welk mechanisme deze werkt. Een cilinder dus. Bij een cilinderslot kan de deur enkel geopend worden als de juiste sleutel gebruikt wordt. Alleen dan kan het cilinder gedraaid worden, waardoor je toegang tot de woning krijgt. Zodra je de verkeerde sleutel in het sleutelgat steekt, is het niet mogelijk om deze te draaien.

De meeste Nederlandse woningen beschikken tegenwoordig wel over één of meerdere cilindersloten. Deze zijn te herkennen aan de ronde buis die in de deur is geplaatst. Vervolgens kan je aan één of twee kanten van de uiteinden van de buis een sleutel steken. Voor woonhuizen wordt meestal aangeraden om voor een dubbel cilinderslot te kiezen (een slot met aan weerzijdes de mogelijkheid om een sleutel in het gat te steken), zo verhoog je de veiligheid van de woning.

Voordelen van een cilinderslot

Het is natuurlijk niet voor niets dat cilindersloten de afgelopen jaren weer steeds populairder zijn geworden. Een cilinderslot beschikt immers over talloze voordelen. De belangrijkste voordelen zijn als volgt:

  • De duurdere en gecertificeerde sloten worden veelvuldig aangeraden door de politie. Deze kunnen een woonhuis optimaal beschermen. Let wel op dat het slot over een keurmerk beschikt, zo ben je zeker verzekerd van een optimale bescherming. Hierdoor profiteer je van een veilige oplossing.
  • Als het noodzakelijk is om het slot te vervangen, betekent dit niet direct dat het gehele slot verwijderd hoeft te worden. Door het fijne mechanisme is het mogelijk om enkel wat pinnen te verschuiven en zo opnieuw een slot te installeren. Dat bespaart je een hoop tijd!
  • Mits je niet voor goedkope cilindersloten kiest, is dit één van de veiligste opties om jouw huis mee te beschermen. Bovendien is het een relatief goedkoop slot, zelfs als je voor een gecertificeerd cilinderslot kiest. Hierdoor kan je ook met een klein budget jouw woning optimaal beschermen.

Het grootste nadeel van cilindersloten is dat er enorm veel verschillende gradaties tussen de veiligheid van deze sloten bestaat. Goedkope cilindersloten zijn bijvoorbeeld bijna niet bestand tegen de slimme inbraaktechnieken die inbrekers tegenwoordig gebruiken. Wanneer je echter voor kwalitatieve en gecertificeerde sloten kiest, zal je dit probleem nooit ervaren. Probeer daarom nooit bewust op de beveiliging van je woning te besparen, maar kies altijd voor kwalitatieve cilindersloten. Op de lange termijn levert dit je veel meer op.

Leave a Response