dinsdag, oktober 3, 2023
duurzaamWonen

Slim energie besparen met een vaatwasser

Slim energie besparen met een vaatwasser

In Nederland is het steeds vaker een gewoonte om een vaatwasser aan te schaffen. De tijd dat we alles zelf met de hand schoonmaakten is voorgoed voorbij. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens over een vaatwasser beschikt. Dit huishoudelijke apparaat maakt ons leven er natuurlijk ook een stuk makkelijker op. Maar is dit wel een slimme keuze als je energie wilt besparen en energiezuiniger wilt leven? Ja en nee. Sommige mensen maken verkeerde keuzes als ze een vaatwasser aanschaffen. In dat geval kunnen ze enorm energie en water verbruiken. Als je echter goed oplet en de juiste keuzes maakt, is er niets op tegen als jij een vaatwasser in huis wilt halen. Maar hoe kan je precies slim besparen met een vaatwasser? Wij zetten enkele tips & tricks voor jou op een rijtje.

Stroomverbruik, zorgwekkend?

Als we kijken naar het milieu en de vaatwasser, zien we dat we ons niet eens zoveel zorgen hoeven te maken over het waterverbruik. Het waterverbruik is in verhouding niet heel veel meer dan als je met de hand zou afwassen. Wel zien we dat het stroomverbruik vaak hoger ligt dan we denken. Gemiddeld gaat ongeveer 7% van het totale energieverbruik van een huishouden naar de vaatwasser. Gelukkig kan je er zelf alles aan doen om onder dit percentage te blijven. Hierbij geven wij wat handige bespaartips.

Let op het milieulabel van de vaatwasser

Als je een vaatwasser gaat kopen, let je waarschijnlijk vooral op de laadcapaciteit en de prijs. Maar wist je dat ook het energielabel van groot belang is? Deze vertelt je alles over de energiezuinigheid van het apparaat. Vaak betaal je iets meer voor een zuinigere vaatwasser, maar dit verdien je vanzelf weer terug door het lagere energieverbruik. Natuurlijk betekent dit niet dat een goedkope vaatwasser niet ook zuinig kan zijn, dus laat je niet enkel leiden door de prijs, maar let goed op het energielabel.

Veel mensen denken dat een A-label al ontzettend zuinig is. Dit was voorheen ook zo, maar tegenwoordig moet je vooral kijken naar het aantal plusjes dat naast de A staat. Lager dan een A-klasse vind je tegenwoordig bijna niet meer in vaatwassers. Alleen een A-label is dus helemaal niet zo zuinig. Als je echt over een energiezuinige vaatwasser wilt beschikken, kies je voor een vaatwasser met label A+++.energielabel a+++

Was met het eco-programma

Op de meeste vaatwassers is tegenwoordig een eco-programma beschikbaar. Hierbij wordt er op lagere temperaturen gewassen, maar wordt de vaat net zo goed schoon. Zet bovendien dat vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit. Zo was je niet meerdere keren per dag, maar ga je efficiënter om met het stroomverbruik.

Voorwassen is meestal niet nodig

Sommige mensen wassen al het serviesgoed eerst voor met de hand, voordat ze deze in de vaatwasser plaatsen. Hierdoor was je dus eigenlijk dubbel. Dit is meestal niet noodzakelijk. Wel kan je ervoor kiezen om eventuele etensresten van de borden af te vegen, maar echt voorwassen met warm water is echt niet nodig. De vaatwasser doet dit werk al voor jou. Zo bespaar je veel tijd én draag je je steentje bij aan het milieu.

 

Leave a Response