dinsdag, oktober 3, 2023
verhuizenWonen

Wanneer regel je een makelaar en wat doe je zelf bij een woning kopen

Wanneer regel je een makelaar en wat doe je zelf bij een woning kopen

Amsterdam en de plaatsen rondom de hoofdstad zijn de beste plaatsen ter wereld om je te huisvesten. Dat is niet alleen de mening van menig Nederlander, ook veel buitenlanders zien een mooie toekomst in de hoofdstad of net daarbuiten. 

Met de opkomst van verschillende bouwprojecten door de jaren heen is getracht om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen. Het is echter gebleken dat het aanbod niet tegen de vraag op kan. Dat betekent dure huizen en dus dure commissies voor de makelaars die deze huizen namens hun klanten verkopen. Wanneer moet jij een makelaar in de hand nemen en zijn er zaken die jij zelf kunt regelen, zonder makelaar? Je leest het in het nu volgende artikel.

De Amsterdamse huizenmarkt van vandaag

Al sinds mensenheugenis is de stad Amsterdam enorm populair. Destijds vanwege de handel die via de kanalen werd gedreven en tegenwoordig vanwege de liggen met betrekking tot vliegvelden en snelwegen. En uiteraard biedt Amsterdam een enorme keuze aan voorzieningen, gericht op zowel Nederlanders als de verschillende culturen die de stad kent.

De stad is ook geen goedkope plaats om te wonen. Naast de hoge prijzen voor woningen, is de levensstandaard een stuk hoger dan in de rest van Nederland. Zaak dus om op je kosten te letten bij het aanschaffen van een woning aldaar. De grootste kostenpost bij aanschaf van een huis of appartement zijn de kosten voor een makelaar.

Door de grote vraag die er is naar woningen, denken veel mensen dat het noodzakelijk is om een makelaar in te schakelen. Maar je kunt nog altijd veel onderzoek zelf doen. Breng de regio’s in kaart waar je eventueel zou willen wonen en zoek naar zoveel mogelijk beschikbare woningen in die gebieden. Zelfs als je in Amsterdam wilt wonen dan kun je nog steeds in de gebieden buiten de stad zoeken. Denk ook aan plaatsen waar projecten voor nieuwbouw Castricum aan de gang zijn. 

nieuwbouw Castricum

De makelaar

Dat je als verkopende partij een makelaar in de hand neemt, is vrij logisch: hij zal altijd zorgen voor een zo gunstig mogelijke verkoopprijs – hij krijgt immers commissie gebaseerd op deze prijs. 

Als koper is het niet meteen logisch om aan een makelaar te denken. Waarom zou ik dat niet zelf kunnen? Wordt vaak gedacht. Er zijn een aantal goede redenen om toch voor de makelaar-optie te kiezen:

  • Een makelaar kan goed onderhandelen. Dat is zijn beroep, dus waarschijnlijk zal hij dit beter doen dan jijzelf
  • Een makelaar heeft vele huizen gezien, dus kan prima met jou mee naar een bezichtiging en zaken aantonen waar jij niet aan had gedacht
  • Een makelaar kent waarschijnlijk de makelaar van de tegenpartij. Dit helpt bij de onderhandelingen

Wat kun je zelf doen?

Je kunt met je makelaar afspreken dat jij bepaalde zaken zelf wilt regelen. Ben jij overtuigd van je eigen onderhandelingskracht? Wellicht wil je dan alleen je makelaar inhuren om mee te gaan naar een bezichtiging. De mensen van NieuwWonenHaarlem kunnen je prima verder adviseren in de mogelijkheden.

Leave a Response