dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

De voordelen van plisségordijnen in huis

De voordelen van plisségordijnen in huis

Plisségordijnen behoren tot één van de meest veelzijdige vormen van raambekleding in ons land. Dat heeft verschillende redenen. Opvallend genoeg kiezen mensen toch nog vaak voor de wat meer standaard vormen van raamdecoratie. Denk aan klassieke stoffen gordijnen of (duo)rolgordijnen. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, want bijzondere raambekleding zoals plisse gordijnen op maat kunnen ontzettend veel voordelen hebben.

Ben jij toe aan nieuwe raambekleding en wil je dolgraag eens iets anders dan normaal, maar heb je geen idee welke raambekleding het beste bij jou past? Laat je dan inspireren door de talloze voordelen van plisségordijnen in huis. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Geluiddempende en isolerende werking van de dubbele plissé

We weten natuurlijk allemaal dat veel vormen van raambekleding een extra isolerende functie hebben. Dat is ook nodig, want gemiddeld verlies je circa vijftien procent warmte door de ramen van het huis. Met goede raambekleding kan je dit stoppen en daarmee ook flink wat stookkosten besparen. Dit geldt ook voor plisségordijnen en dan met name de dubbele plissé. De opbouw van de dubbele plissé is zacht gezegd uniek te noemen.

Dubbele plisségordijnen bevatten namelijk een zogenaamde honingraatstructuur. Hierdoor is er stilstaande lucht aanwezig tussen het stof. Dit werkt nog een extra isolerend omdat stilstaande lucht geen warmte of kou geleidt. Daardoor blijft het in de winter heerlijk warm in huis en gedurende de warmste zomerdagen van het jaar juist lekker koel.

Een dubbele plissé heeft echter niet alleen een isolerende werking. Deze kan ook worden gebruikt om het geluid van buitenaf zoveel mogelijk te dempen. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je in een drukke straat of misschien zelfs wel het centrum woont. Hierdoor zal jouw nachtrust niet worden onderbroken door feestende jongeren of lawaaierige muren.

Voor ieder raam geschikt

Veel gordijnen kunnen niet op elk raam worden ingemeten. Zeker niet wanneer het om een bijzonder formaat gaat. Denk bijvoorbeeld aan dakramen, lichtkoepels of kiep- en kantelramen. Groot voordeel van plisségordijnen is dat deze écht op ieder raam gemonteerd kunnen worden. Je kunt eenvoudigweg de maten van jouw speciale raam doorgeven en vervolgens worden deze op elk raam naar wens gemonteerd. Hierdoor is er altijd wel een passende oplossing te vinden, zelfs wanneer de opties verder beperkt lijken.

De lichtval naar wens aanpassen

Eén van de grootste voordelen van plisségordijnen is dat je hiermee de lichtval geheel naar wens kunt aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om de gordijnen vrij te laten hangen, maar je kunt ook de boven- en onderkant afzonderlijk van elkaar te bedienen. Zo profiteer je van veel privacy, maar haal je tegelijkertijd ook nog voldoende daglicht in huis. Deze functie is ontzettend populair en is voor veel mensen de doorslaggevende factor om voor plisségordijnen te kiezen. Je ziet deze functie dan ook vooral terug in de woonkamers, omdat je er zo eenvoudig voor zorgt dat niet iedereen naar binnen kan kijken en je tegelijkertijd voorkomt dat de raambekleding de gehele dag gesloten moet blijven. Wel zo gemakkelijk!

Leave a Response