dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

Veiliger door lampen met een sensor

Veiliger door lampen met een sensor

Een veilig gevoel in je huis is erg belangrijk. Dat gevoel creëer je door goede sloten maar ook door licht. Een lamp bij je buitendeur zorgt er voor dat jij direct ziet wie er staat. Maar ook verlichting in je tuin zorgt er voor dat iemand niet zomaar je tuin in zal wandelen. Altijd lampen laten branden kost dan wel weer veel energie en dus geld. Daarom kies je beter voor een van deze opties.

Een lampje aan bij thuiskomst zodat je direct de sleutel in het slot kunt steken. De oprit verlicht zodat je weet waar je loopt in de avond maar ook lampen in je tuin en bij het schuurtje of de garage. Ze geven comfort en veiligheid.

Veiligheid door techniek

Veiligheid staat voorop voor je, dat snappen we. Buitenverlichting is daarom een belangrijk onderdeel van je woning en van je lichtplan. Maar wist je dat je door je buitenverlichting niet standaard te laten branden, je jaarlijks wel veel kWh kunt besparen. Beter voor het milieu en voor je portemonnee. Dat betekent niet, dat je je verlichting maar moet weg doen of uitzetten. Juist door je huidige buitenlampen te vervangen door een buitenlamp met sensor kun je je lampen op de juiste momenten laten stralen. Zo wordt het aantal branduren van de lamp heel veel minder en is er wel licht op de momenten dat jij dat nodig vindt.

Goede buitenverlichting zorgt er voor dat inbrekers liever weg blijven. Een inbreker houdt namelijk niet van licht en zeker ook niet van lampen die ineens aan gaan. Met lampen met een sensor kun het deel bij je voor of achterdeur, schuur of garage of oprit goed verlichten. En wordt je aandacht direct getrokken als er iets beweegt in de tuin.

Diverse sensoren

Bij buitenverlichting met een sensor denk je nu misschien alleen aan een lamp die aangaat als je in de buurt komt. Dat kan, maar er is meer. Zo zijn er ook sensoren waarbij de lamp aangaat als het donker wordt, en weer uit als het licht wordt. Daardoor brandt er wel de hele nacht licht maar kun je de lamp niet vergeten uit of aan te doen. En ook fijn nu de dagen weer gaan lengen. De lamp brand dus nooit te lang.

En denk eens hoe fijn zulke lampen zijn voor je gezellige loungehoek waar je in de zomer zo graag met vrienden tot laat in de avond wil blijven zitten. En ook leuk om te weten, deze lampen zijn er ook met dimmers.

Kies LED verlichting voor nog meer besparing

De keuze van de lichtbron kan je overigens ook nog geld opleveren. LED verlichting is bijvoorbeeld heel veel goedkoper dan andere soorten lichtbronnen. Om je te laten zien hoeveel dat scheelt hebben we een klein overzichtje gemaakt. Daarbij hebben we de soorten verlichting omgerekend naar eenzelfde hoeveelheid licht met als basis de gloeilamp van 40 watt. Daarnaast zijn we in alle berekeningen uitgegaan van een dagelijkse verbruik van 4 uur en dan een jaar lang.

Een gloeilamp van 40 Watt zou bij deze opgave jaarlijks 57,6 kWh verbruiken. Kies je voor een halogeenlamp van 30 Watt is het energieverbruik 43,2 kWh per jaar. Bij een spaarlamp van 8 Watt (wat dus ongeveer gelijk is aan de gloeilamp van 40 watt) verbruik je nog maar 11,5 kWh per jaar en bij een LED lamp van 6 Watt zelfs nog minder; 8,5 kWh per jaar.

Kiezen voor LED verlichting als lichtbron kan dus veel energie besparen, zeker in combinatie met een lamp met een sensor. Wil je een compleet overzicht met buitenverlichting, dan verwijzen we je graag naar Directlampen.nl

 

Leave a Response