dinsdag, oktober 3, 2023
Wonen

Tips voor inbraakbeveiliging

Tips voor inbraakbeveiliging

Er worden in Nederland per dag wel 125 inbraken geclaimd. Inbrekers zijn bewoners vaak te slim af met allerlei trucjes waarmee ze toch binnen weten te komen. Voorkomen kun je het nooit helemaal, maar je kunt ze misschien wel al een beetje voor zijn door deze tips voor inbraakbeveiliging toe te passen. Want wat kun je nou doen om het inbrekers moeilijk te maken?

Zorg voor een goed slot

Als eerste, misschien flauw en logisch, is het belangrijk om een goed slot op je deur te hebben. Een goed slot heeft een SKG-keurmerk. Het keurmerk laat zien dat het slot is getest op duurzaamheid en sterkte. Bovendien is het beter als het slot is verzonken in de deur. Hierdoor kunnen de inbrekers het slot niet afbreken. Sluit wanneer je weggaat de deur niet alleen, maar zet hem ook echt op slot. Met een hard stuk plastic is het enorm makkelijk om een deur te openen. En als je de deur dan op slot draait, haal dan je sleutel uit het slot! Verstop daarna je sleutel ook niet onder de deurmat of op een andere plek buiten. Dit is misschien makkelijk voor jezelf, maar ook voor de inbrekers. Zij hebben dit plekje zo gevonden.

Shine bright

Misschien wat gek, maar zet de inbrekers in het zonnetje! Niet letterlijk, maar zorg voor verlichting binnen en buiten je huis. Lampen met bewegingssensor zijn erg handig voor buiten. Voor in huis kun je lampen met een tijdsschakelaar overwegen. Let wel op dat je de lampen op een plek hangt die lastig te bereiken is zodat inbrekers de lamp niet kunnen vernielen. Laat altijd een aantal lampen aanstaan wanneer je niet thuis bent.

Installeer een alarm of camera

Inbrekers zijn niet blij met goede alarminstallaties of camera’s. Let er wel op dat je een kwalitatief goed alarm of camera hebt, niet zo’n goedkope. Deze kunnen de inbrekers makkelijk los- en kapotmaken. Bij een camera is het vooral fijn dat je weet wanneer en wie er voor je deur staat. Voor ’s nachts is een infraroodcamera een goede oplossing. Objecten die warmer zijn dan het absolute nulpunt stralen warmte uit. Wanneer er onvoldoende licht is wordt het infrarood nachtzicht in zwart/wit getoond.

Zoek een oppas voor je huis

Wanneer je op vakantie gaat is het handig om iemand te hebben die ’s avonds de gordijnen dicht doet en in de ochtend openmaakt. Deze persoon kan de indruk wekken dat het huis gewoon bewoond is. Een stapel post is bijvoorbeeld ook een teken van afwezigheid. Een slim trucje om afwezigheid te controleren is dat inbrekers een voorwerp van buiten tegen de deur aanzetten. Wanneer deze de dag erna niet is verplaatst, weten ze dat er niemand thuis is. Geef desnoods ook in de app-groep van de buurt aan dat je weggaat, zodat buurtbewoners een oogje in het zeil kunnen houden en eventuele verdachte situaties bekend kunnen maken bij anderen.

Maak lawaai!

Een laatste tip: maak lawaai. Als inbrekers ergens van schrikken, is het geluid. Dit kan door middel van een alarmsysteem. Maar mocht je nou zelf thuis zijn, ga dan niet op de inbreker af, maar stamp op de vloer of klop op de muur. Inbrekers willen dan alleen maar weg. Ook bordjes met ‘Hier waak ik’ dat doelt op een huisdier schrikt inbrekers af. Voor mensen die geen huisdier hebbe:, een bordje ophangen kan nooit kwaad. Je hebt ook speciale apparaten die bij beweging aangaan en blaffende geluiden maken. En mocht je thuis een Google Home hebben staan, laat deze dan geluid maken, of zet gewoon de radio aan.

Ook al dalen het aantal woninginbraken in Nederland wel, het is verstandig om de tips voor inbraakbeveiliging toe te passen. Het kost misschien wat tijd en voorbereiding, maar hierdoor verklein je wel de kans op een inbraak.

Leave a Response