
Zoek jij naar manieren om de ruimte in huis te vergroten? Ben je toe aan wat extra vierkante meters, maar wil je liever niet verhuizen? Dan zijn er gelukkig talloze manieren die je in eigen huis kunt toepassen om van meer ruimte te genieten. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een dakkapel of dakopbouw. Maar wat is precies het verschil? En wat is beter geschikt voor jouw woningen? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over deze uitbouwen.
Wanneer spreken we van een dakkapel?
De meeste mensen zijn wel bekend met een dakkapel. Als je een willekeurige straat binnenloopt, zal je direct talloze dakkapellen op de daken zien pronken. De populariteit voor deze uitbouw is ongekend. Dat is ook niet zo vreemd, want dankzij een dakkapel geniet je van enorm veel verschillende voordelen.
Bij een dakkapel spreken we eigenlijk van een dakuitbouw op zolder. Het gaat dus om een bestaande ruimte die vergroot wordt. Door een dakkapel te plaatsen wordt het schuine dak iets meer ‘rechtgetrokken’, waardoor er meer beloopbare vierkante meters ontstaan en je over een functionele ruimte beschikt. Naast een enorme hoeveelheid ruimte, creëer je zo ook meer lichtval en is de dakkapel van positieve invloed op de uitstraling van je woning.
In de meeste gevallen heb je voor een dakkapel geen vergunning nodig. Vraag dit echter wel altijd even na bij je gemeente, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Dakopbouw: wat is dat?
Maar wanneer spreken we dan van een dakopbouw? Door de enorme populariteit en naamsbekendheid van de dakkapel, gebruiken we eigenlijk al gauw deze term zonder er verder bij stil te staan. Maar lang niet elke uitbouw op zolder is een dakkapel. Zo wordt ook een dakkapel veelvuldig toegepast. Maar wat is dan het verschil?
Een dakopbouw wordt vrijwel altijd op een plat dak geplaatst. Bij woningen die over een plat dak beschikken is vaak geen functionele zolder mogelijk. Hierdoor ontbreekt het meestal aan voldoende ruimte. Een dakopbouw maakt in dit geval het verschil. Hierbij wordt niet een bestaande ruimte vergroot, zoals wel het geval is bij een dakkapel, maar een geheel nieuwe verdieping gerealiseerd. Een drastische verbouwing dus. Niet alleen eentje waardoor het aangezicht van de woning volledig veranderd, maar ook één waarbij je van meerdere nieuwe kamers kunt profiteren, zonder de noodzaak om te verhuizen. Dit is ideaal als je dolgraag in je eigen huis wilt blijven, maar dit door een verandering in de gezinssamenstelling binnenkort niet meer mogelijk is.
Doordat het aangezicht van de woning volledig veranderd en er een geheel nieuwe verdieping gerealiseerd wordt, is het bij een dakopbouw altijd verplicht om een vergunning aan te vragen. Vraag vroegtijdig aan de gemeente of dergelijke verbouwing wel worden toegestaan, zodat je weet waar je aan toe bent voordat je de vergunning aanvraagt. In sommige gevallen zal het bedrijf dat de dakopbouw komt plaatsen de vergunning aanvragen. Als dit niet het geval is, moeten zij wel zorgvuldig formuleren wat zij willen gaan doen en bouwtekeningen leveren. Zo maak je je aanvraag compleet en is het voor de gemeente gemakkelijker om uitsluitsel te geven