zaterdag, december 3, 2022
Algemeen

Weet jij al alles over de verzorging van een Stephania Erecta?

Weet jij al alles over de verzorging van een Stephania Erecta

De Stephania Erecta is een plant die oorspronkelijk voorkomt in Azië en/of Australië, dit omdat deze planten graag in een tropische gebied groeit. Alleen de Stephania Erecta is niet zomaar een plant, het is een caudex plant. Bij deze planten groeit de wortel of knol boven de grond in plaats van onder de grond. De knol wordt door de plant namelijk gebruikt om vocht en energie in op te slaan. Ook belangrijk om te weten is dat deze plan een groeifase en een rustfase kan hebben. In de rustfase verliest de plant zijn bladeren en blijft dus alleen de knol over, maar in de groeifase komen er weer nieuwe bladeren bij. En de Stephania Erecta kan aardig groeien, want het is namelijk ook nog eens een klimplant die behoorlijk lang kan worden. 

Stappenplan verzorgingstips

Wanneer je een Stephania erecta hebt, is het wel belangrijk om te weten hoe je het plantje verzorgt. Zorg allereerst voor een pot met gaten. Een pot met gaten zorgt er namelijk voor dat teveel water altijd aan de onderkant weer kan weglopen. En ook een te hoge pot hebben is niet handig, kies daarom bij voorkeur voor een brede. De knol heeft dan namelijk genoeg ruimte om te groeien. Daarnaast is het belangrijk dat de knol in een grondmengsel komt te staan. De grondmengsel voorkomt dat de wortels en de knol gaan rotten. Het beste is om zelf een mengsel van turfgrond en breekzand te maken. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt is het belangrijk dat de Stephania Erecta een goede standplaats krijgt, Bij voorkeur een standplaats waar er genoeg licht, warmte en een hoge luchtvochtigheid is. Vermijd daarbij vooral tocht, droge lucht van de verwarming en erge temperatuurschommelingen. 

Water geven en voeding

Bij het water geven is het belangrijk dat de grond in het groeiseizoen licht vochtig blijft maar voorkom daarbij dat de aarde niet te nat wordt. Geef gewoon elke keer een klein beetje water, dat is beter dan in één keer teveel water geven. Ook is het belangrijk dat wanneer de knol in de rustperiode gaat, dat je de hoeveelheid water afbouwt naar 1 keer per maand. En geef de knol dan ook een kleine hoeveelheid water. En wanneer de plant dan helemaal in rust is, mag er helemaal geen water gegeven worden. 

Qua voeding mag de plant in het groeiseizoen extra plantenvoeding krijgen. Zorg er dan alleen wel voor dat je plantenvoeding hebt met succulenten. En wees ook voorzichtig bij het geven van voeding. Dat omdat de knol fungeert als een eigen opslagplek en dan heeft de plant minder behoefte aan extra voeding. Het is namelijk zo dat teveel voeding schade kan toebrengen aan de knol. Daarom kan je beter de dosering wat halveren. En geef ook geen plantenvoeding wanneer de plant in de rustfase zit. 

De Stephania Erecta in winterslaap

Zoals eerder al genoemd werd, heeft de Stephania Erect zijn groeiperiodes en zijn rustperiodes In die rustperiodes gaat de plant in een diepe winterslaap. Aan het einde van de herfst worden de bladeren minder mooi en dan sterven ze een voor een af. Dat komt omdat de knol in de zomerperiode al haar energie gebruikt heeft en dus een winterslaap nodig hebben om weer mooi op te kunnen komen in de lente. 

Hieronder wat tips om de plant zo goed mogelijk de winter door te laten komen:

  1. Zodra je merkt dat de plant de bladeren laat vallen, moet je minder water gaan geven en dit dus gaan afbouwen naar ongeveer 1x een klein scheutje in de maand. Probeer ook om de stengel er zo lang mogelijk aan te laten zitten en verwijder deze pas als de stengel volledig is afgestorven. Op deze manier gaat alle energie van de stengel naar de knol toe.
  2. Om de knol in de winter te laten overleven kan je holy potato in de originele pot laten staan en de knol vanaf ongeveer november geen water meer geven. Een andere optie is om de knol te bewaren en deze in de lente weer te planten
  3. En haal de knol uit de grond en kort eventueel de wortels in als deze te lang zijn. Stop dan de knol in een papieren zakje en bewaar deze op een donkere en koele plek
  4. Onthoud waar je de knol hebt bewaard, want rond mei kan je de bol namelijk weer voor de helft in de grond plaatsen en kleine beetjes water geven. Op een gegeven moment zal er een klein groen puntje zichtbaar worden en later uitgroeien tot een prachtig mooie plant. 

Leave a Response