dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

Soorten behang en de eigenschappen

Soorten behang en de eigenschappen
Behang; het is er in allerlei soorten, maten, kleuren en motieven. Hoewel het een tijdje ‘uit’, is geweest, is behang weer helemaal hot en happening; er is zelfs behang voor in de keuken! We willen graag wat soorten behang en de eigenschappen daarvan, met je bespreken. Leun lekker achteruit en verdiep je in de wereld die behang heet.

Vliesbehang

In de jaren 70 was het niet weg te denken uit de huiskamer, in de jaren 90 was het ‘vreselijk’ als je het nog steeds in je huiskamer had hangen. En nu, nu is het weer helemaal in. Vliesbehang wordt gemaakt van de vezels van textiel, papier en kunststof. Het wordt ook wel ‘snelbehang’ genoemd, deze bijnaam heeft het behang gekregen, omdat je niet eerst hoeft te wachten tot de lijm is ingedroogd, voordat je het op de muur kan plakken.

Vliesbehang is stevig, maar toch licht en het leent zich perfect om geschilderd te worden. Het zou dus ook het ideale behang voor in de keuken kunnen zijn dus, je kunt er namelijk een verfje overheen zetten en daarover weer een vernis laag. Zo is het behang gemakkelijk schoon te maken, mochten er spetters van het koken op terecht komen.
Een andere fijne eigenschap van dit behang is dat het niet, tot zelden, scheurt en dat het geen behang resten achterlaat, als je het tijd vind voor wat anders.

Papieren behang

De naam zegt het al, deze variant is gemaakt van papier en is bovendien een van de meest gebruikte behang soorten. Papieren behang is relatief goedkoop en in ontelbaar veel varianten te verkrijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel leverbaar in de vorm van papieren behang, je eigen foto, gele kuikens met paarse stippen of behang wat lijkt op hout.
Met dit behang is het wel nodig dat je een gladde en schone ondergrond hebt, ook moet het behang gelijmd worden op een behangtafel. De lijm moet een paar minuten drogen en dan pas kun je gaan plakken. In tegenstelling tot vliesbehang is papieren behang wat meer werk met verwijderen, maar niet onmogelijk.

Vinyl behang

Bij dit behang, bestaat de toplaag uit vinyl en de onderlaag uit papier, linnen, katoen of vlies. Het voordeel van Vinyl, is dat de toplaag in sommige gevallen vochtwerend is. Dit maakt het behang ook geschikt voor in de badkamer of je kunt dit behang voor in de keuken gebruiken, weer eens wat anders dan tegels. Ook vinyl behang heeft de eigenschap niet tot nauwelijks te scheuren en is behoorlijk stevig en dik. Het behang is wel duurder dan zijn papieren variant, wat moeilijker om zelf te behangen en ook een stuk moeilijker om het weer te verwijderen. Maar goed, als je hier voor kiest, heb je wel een kunstwerkje in je kamer, badkamer of keuken.

Glasvezelbehang

In feite is dit het behang, wat je het beste kan kiezen, als je muren er niet uitzien; Gebobbeld, beschadigd kortom, een drama. Het is een goedkope oplossing wanneer je niet zoveel geld op zak hebt, om je huis te laten stucen bijvoorbeeld. Glasvezel behang is stevig en je kunt het schilderen, net als vliesbehang. Er zit vaak een, klein, motief in, wat het wel leuk maakt als er een kleurtje op zit. Heel veel keuze in motieven heb je echter niet.
Glasvezel behang kan zorgen voor irritatie aan huid en ogen, tijdens het snijden, knippen en behangen, vanwege de glasvezel die er (uiteraard) in zit. Het behang is niet gemakkelijk van de muur te krijgen, wanneer je het er weer af moet halen. Je hebt grote kans dat stukken van het pleisterwerk meekomen.

Leave a Response