maandag, april 12, 2021
KeukenWonen

Leuke tips om de eettafel feestelijk aan te kleden

Nu de feestdagen steeds dichterbij komen zijn we weer volop op zoek naar manieren om de eettafel feestelijk aan te kleden. De feestdagen staan in het teken van gezelligheid en heerlijk eten. En ondanks dat het dit jaar waarschijnlijk net wat anders zal worden, is dat natuurlijk geen reden om niet wat extra gezelligheid in huis te halen. Wil je een echte ster worden in het dekken van de eettafel? Hier zijn enkele leuke en makkelijke tips!

Schaf speciaal servies aan

Het is een leuk idee om speciaal voor bijzondere gelegenheden mooi servies aan te schaffen. Deze zet je bijvoorbeeld op tafel wanneer er iemand jarig is, tijdens de feestdagen of een bijzonder jubileum. Hierdoor krijgt de tafel direct een geheel nieuwe en bijzondere uitstraling. Zodra het prachtige servies op tafel staat, heerst er direct een geweldige feeststemming in huis.servies

Probeer het servies ook volgens de etiquette op tafel te plaatsen. Plaats bijvoorbeeld een groot bord, met daarbovenop een kleiner bord en daarboven weer een soepkom. Afhankelijk van het menu natuurlijk. Zo ziet de eettafel er direct een stuk chiquer uit en jij hoeft ook niet continu heen en weer te lopen naar de servieskast om nieuw servies te pakken. Wel zo prettig.

Print een menu uit

Krijg je gasten te eten? Dan is het wel zo leuk om ze een echte restaurantervaring te bieden. Wees niet bang, dit betekent echt niet dat je een 6-gangenmenu moet bereiden. Maar je kan natuurlijk wel aan een aantal dingen denken. Bijvoorbeeld aan het printen van een menukaart. Schrijf in eenvoudige taal op wat je serveert. Het is ook leuk om verschillende gerechten te maken en ze hier uit te laten kiezen. Verzin grappige namen voor ieder gerecht en beschrijf daarachter beknopt wat het gerecht precies bevat. Praktisch en ook nog eens heel leuk om te vinden naast je bord.

Leg het bestek volgens de etiquette neer

Ben je al een beetje bekend met de etiquette tijdens het eten? Plaats het bestek dan ook op de juiste manier op tafel. Normaal zal je wellicht snel wat vorken en messen op tafel neergooien en hoop je dat iedereen wel het juiste setje zal vinden, maar nu mag je het wel wat uitgebreider aanpakken. Serveer je meerdere gerechten? Zorg er dan voor dat mensen van ‘buiten naar binnen’ eten. Begin met het bestek voor het voorgerecht en eindig met een dessertlepel.

Een geheugensteuntje: het bestek wat je als eerst nodig hebt ligt altijd aan de buitenkant.

Maak gebruik van een centerpiece

In veel restaurants zie je een zogenaamde centerpiece op tafel staan. Dit is een opvallend decoratiestuk wat de sfeer aan tafel verhoogt. Dit kan zowel een bos bloemen als een mooi kunstwerk zijn. Aan jou de keus. Let er wel op dat de centerpiece niet te hoog is, zodat iedereen er netjes overheen kan kijken tijdens het eten. Anders loop je het risico dat de helft van de tafelgasten elkaar niet kunnen zien. Een centerpiece is een prima manier om extra sfeer aan tafel te brengen, maar houd het wel subtiel.

Leave a Response