vrijdag, oktober 11, 2024
TuinWonen

Hoe bouw je een waterval in je tuin?

Hoe bouw je een waterval in je tuin

Op één van je wandelingen door de buurt waar je woont, wat je  ’s avonds met je partner wel vaker doet, hoorde je een heerlijk rustgevend geluid. Je bent op onderzoek uit gegaan en je hebt ontdekt dat er in de tuin waar je voorbij liep een prachtig watervalletje was gemaakt dat uitkwam op een vijver met witte waterlelies. Het geluid van het vallende water vond je zo indrukwekkend, dat je besloot de volgende dag eens bij de bewoners aan te bellen. Bovendien was je nogal geraakt door de feeërieke verlichting van de tuin en je wilde er alles van weten hoe ze dit toch voor elkaar hadden gekregen.

Sprookje

Jij wil ook precies zo’n sprookje zien te creëren in je achtertuin. Een gat graven en een vijver maken lijkt je niet zo moeilijk. Maar een heuse waterval  met exact dat perfecte geluid van stromend en vallend water, niet te hard maar ook niet te zacht, vormt wel een beetje een probleem denk je. En die verlichting met die prachtige kleuren! Gelukkig zijn de mensen die er wonen heel erg aardig en de man staat gelijk voor je klaar om je alles te vertellen en te laten zien over het aanleggen van een waterval. Hij heeft van alle stadia foto’s gemaakt en tijdens een kopje koffie legt hij je uitgebreid uit over het gebruik van kogelkranen en de pomp die je nodig hebt.kogelkranen

 

De kraan die het altijd doet

Hij vertelt dat hij heeft gekozen voor een kogelkraan omdat die het altijd blijft doen. Ook als de kraan na een langdurige periode van dezelfde stand weer in gebruik genomen wordt. Of juist andersom natuurlijk. De kogelkraan is duurzaam, betrouwbaar, presteert altijd goed en sluit veilig af. Als de herfst op zijn einde loopt en de winter bijna gaat beginnen, sluit hij de pomp en de kogelkraan af. Hij en zijn vrouw willen dan de absolute rust van de winterse stilte ervaren. Eerst wilde hij meerdere kranen monteren en een muurtje bouwen waaruit water zou uit verschillende openingen zou kunnen komen, maar hij heeft zich uiteindelijk bedacht omdat het teveel lawaai zou gaan maken. Bovendien heeft hij de berg naast de vijver niet hoger dan 80 cm gemaakt, want dan kun je al 50 meter verderop het water horen vallen als je niet oppast.

Het gat en de berg

De grond die uit het gat van de vijver kwam, heeft hij gebruikt voor de berg ernaast waarover de waterval terugstroomt. In de berg heeft hij een constructie gemaakt van stenen en cement zodat er een kleine overhang gecreëerd werd waardoor het water een korte vrije val kon gaan maken. De afstand van de vrije val is bepalend voor het geluid. Hoe hoger de vrije val, hoe harder het geluid van het vallende water. Toen de vorm klaar was, heeft hij overal de bodem eerst bedekt met zand en toen met vijverfolie. Om een leuke sfeer te creëren en de loop van het water te sturen, heeft hij op verschillende plekken in de waterloop grote en kleine stenen neergelegd.

Van de vijver naar de top van de berg

De pomp doet het dagelijkse werk. Die haalt het water uit de vijver en pompt het naar boven, naar de top van de berg. Door druk pvc buizen en hulpstukken te gebruiken, heeft hij ervoor gezorgd dat het water steeds goed kan blijven stromen. Als je slangen of gewone PVC buizen gebruikt, kunnen deze worden platgedrukt door de grond erboven. Boven op de berg heeft hij een iets overhangende stenen bak gemetseld. Aan de kant waar het water naar beneden moet vallen heeft hij netjes een verlaging in de rand gemaakt. In die bovenste bak ligt ook het uiteinde van de aanvoerbuis vanaf de pomp. Die heeft hij voor het gemak ook ingemetseld zodat hij goed vast ligt. Voor het sprookjesachtige effect heeft de man, die niet meer kan ophouden met vertellen, verlichting langs de waterval en op de berg aangebracht. Ook de bomen in de tuin zijn op een speciale manier verlicht. Het lijkt wel of ik even terug ben op het Lichtkunstfestival in Kasteeltuinen Arcen waar ik vorig jaar oktober een hele avond met open mond heb staan kijken!

De waterval

Het is handig om de pomp zo dicht mogelijk bij de plek waar het water uit de waterval in de vijver valt te plaatsen. Op die manier houdt je het water in de rest van de vijver zo stil mogelijk en kunnen de micro-organismen rustig hun gang gaan. Nu kan ook jij straks heerlijk gaan genieten van het rustgevende geluid van een waterval en van de mooie sprookjesachtige verlichting ’s avonds in je achtertuin. Maar nu eerst maar eens aan de slag met je eigen plan!

Leave a Response