dinsdag, oktober 3, 2023
TuinWonen

Let hierop bij de aankoop van een parasol!

Tijdens warme zonnige dagen, kun je niet zonder schaduw. In een zonovergoten tuin of op balkon, is het aangenaam om onder een parasol te zitten. Waar moet je opletten bij het kopen van een parasol? We geven je een paar duidelijke tips.

Functionaliteit van een parasol

Je moet als eerste de ruimte meten, waar de parasol komt te staan. Je hebt er natuurlijk niets aan, wanneer de parasol niet past. Een parasol moet uiteraard functioneel zijn. Het dient genoeg schaduw te geven, voor het aantal mensen die er gebruik van willen maken. Let daarbij op het materiaal van het doek en het frame. Is het weerbestendig? Koop er desnoods een beschermhoes bij! Bepaal vooraf welk model het slimste is om te kopen. Er zijn verschillende modellen te koop. Welk soort parasol past het beste bij de daarvoor bedoelde ruimte? Je kunt kiezen uit verschillende soorten mechanismen om de parasol te openen. Passend bij de ruimte, kun je kiezen voor een rond- of vierkant model. Let op verschillen van materiaal, waarvan het parasoldoek is gemaakt. Kies het materiaal die het beste past bij je smaak. Koop er een geschikte parasolvoet bij. De parasol moet tegen een windstoot kunnen.

Details van een parasol

Wanneer je de kwaliteit en afmeting van de parasol bepaald hebt, moet je op nog enkele details letten. Wil je een eenvoudige parasol, die gewoon recht overeind staat? Of wil je een parasol die je kunt kantelen? Je kunt kiezen voor een uitvoering met een kniksysteem of heb je liever een parasol met een twistsysteem? Bij een kniksysteem kun je de parasol in één stand kantelen door een knop in te drukken, bij een twistsysteem zit er boven het molentje een draaiknop. Hiermee kun je de parasol in verschillende standen kantelen. Bij grote parasols zit deze mogelijkheid er meestal niet bij, i.v.m stabiliteit. Daarentegen bezit de zweefparasol deze mogelijkheid doorgaans wel! Deze kun je meestal kantelen van links naar rechts en vanaf het frame of ernaar toe. Er bestaan zweefparasols die beide kanten op kunnen kantelen.

zweefparasol

Materiaal van het frame

Parasols frames bestaan uit verschillende materialen. Je kunt een parasol kopen met een houten frame of een stalen frame. Heb je liever een parasol met een aluminium frame? Ook die zijn te koop. Hoe weet je welk frame het beste is? Aluminium is het meest voorkomende frame bij parasols. Doordat het licht is, buiten kan blijven staan en duurzaam is, heeft het een populariteit. Een houten frame, is deelbaar of te verkrijgen als doorlopende stok. Het heeft een natuurlijke uitstraling. Je kunt een parasol met houten frame beter niet in weer en wind buiten laten staan. Kleinere wat goedkopere parasols hebben over het algemeen een stalen frame. Deze parasols zijn compact en makkelijk mee te nemen. Ze worden daarom ook wel strandparasol genoemd. Staal kan aangetast worden en gaan roesten.

Vorm van een parasol en parasolvoet kiezen

De vorm is smaak onderhevig. Daarnaast bepaalt de beschikbare ruimte mede de vorm van de parasol. In sommige gevallen, is een vierkante parasol ideaal en in andere gevallen kun je beter een ronde parasol kopen. Let hierbij op de verschillen van het schaduwoppervlak. Laat je hierover informeren door deskundigen, wanneer je geen keus weet te maken. Om de parasol stevig te laten staan, is een parasolvoet van groot belang. Deze kunt je kopen van graniet, beton, RVS, kunststof en verzinkt staal. De maat van de parasol bepaald grotendeels het gewicht van de parasolvoet. Er bestaan verschillende technieken waarmee de parasol bevestigd wordt aan de parasolvoet. Vragen over de juiste parasolvoet? Stel deze aan deskundigen.

Leave a Response