dinsdag, oktober 3, 2023
duurzaamInterieurWonen

Kiezen voor led verlichting, waarom?

waarom kiezen voor led verlichting

Steeds meer Nederlanders vervangen hun huidige lampen voor led verlichting. Een goede verandering volgens velen. Als je iemand vraagt waarom je voor led verlichting moet kiezen, krijg je al snel een kort college over de voordelen voor het milieu. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk, maar led verlichting kent nog veel meer voordelen. Waarom moet jij voor Led GU4 lampen kiezen? Wij zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje.

Led GU4

Zeer lange levensduur

Ben jij het ook spuugzat dat je de verlichting om de haverklap moet vervangen? Dat is ook niet zo vreemd. Conventionele lampen beschikken slechts over een levensduur van 2.000 uur. Als je de lang ongeveer 4 uur per dag continu zou laten branden, zou deze binnen een jaar opgebrand raken. Stel je voor hoe dit zou zijn bij lampen die dagelijks een nog veel langere tijd branden. Dan blijf je lampen kopen. Gelukkig is dit bij led verlichting niet het geval.

Led verlichting gaat maar liefst 25 keer langer mee dan conventionele verlichting. Met een gemiddelde levensduur van maar liefst 50.000 uur, heb je hier werkelijk jaren plezier van.

Vaak schrikken mensen even van de aanschafprijs van led verlichting. Deze is gemiddeld 6 keer duurder dan een traditionele lamp. Een snel rekensommetje leert ons echter dat je, doordat de lampen minder vaak vervangen hoeven te worden, op de lange termijn alsnog bespaart op de aanschafprijs.

Warmtebestendig

De energie in een ledlamp wordt veel beter verdeeld. Hierdoor wordt de lamp nooit gloeiend heet, wat je wel ziet bij conventionele lampen. Het nadeel van de hitte in die lampen is uiteraard de veiligheid, maar ook zien we vaak donkere plekken op de muur achter de lamp verschijnen. Hartstikke zonde natuurlijk! Bovendien kan de vreselijke hitte van conventionele lampen ook voor brandwonden zorgen. Als je de lamp iets te snel uitdraait of per ongeluk aanraakt, kan je je behoorlijk branden. Zeker met jonge kinderen in huis is dit niet wenselijk. Ledlampen blijven altijd handwarm en zijn hiermee een stuk veiliger.

Direct op volle sterkte

Qua energiezuinige kwaliteiten komt een spaarlamp nog het dichtst in de buurt van de kwaliteiten van LED verlichting. Toch is er wel een duidelijk verschil. Zo heeft een spaarlamp tijd nodig om op volle sterkte te komen. Dit is natuurlijk niet erg in ruimtes waar je lang verblijft, maar wat dacht je van de hal of het toilet? Als de lamp éindelijk op volle sterkte is, heb jij de ruimte al verlaten.

Bij led verlichting ken je dit probleem niet. Deze lampen branden direct op volle sterkte en het is bovendien ook nog eens niet van invloed op de levensduur als je deze vaak aan- of uitschakelt.

Kan tegen een stootje

In gloei- en halogeenlampen wordt er gebruik gemaakt van een gloeidraadje. Dit draadje is zeer fragiel en kan snel breken. Als de lamp omgestoten wordt of plotseling valt, is de kans groot dat deze onherstelbaar beschadigd raakt. Bij led verlichting is er geen sprake van een gloeidraadje en kan de lamp dus ook veel beter tegen een stootje. Ideaal als je jonge kinderen in huis hebt of zelf nog wel eens onhandig bent. Dat scheelt je een hoop extra kosten!

 

Leave a Response