maandag, juli 22, 2024
duurzaamWonen

Hoe komt mijn energierekening zo hoog?

Hoe komt mijn energierekening zo hoog

Met trillende handen maak je de jaarafrekening van je energiemaatschappij open. Je slaakt een diepe zucht als je het onderstreepte bedrag ziet. Wéér bijbetalen. Het zoveelste jaar dat de energieprijzen gestegen zijn en je vervolgens ook nog extra geld bij moet leggen. Dit kan niet alleen heel frustrerend zijn, maar ook nog een enorm zorgelijk als je op dit moment over weinig financiële ruimte beschikt. Maar hoe komt het dat jouw energierekening telkens zo hoog uit valt? En wat kun je doen om de kosten te verlagen? Daarover lees je hieronder meer.

Grijze of groene stroom?

De energieprijzen zijn vanaf 1 januari 2019 flink gestegen. De overheid probeert veel invloed op de vraag naar grijze stroom uit te oefenen. Zij proberen die vraag te beperken door de prijzen flink omhoog te halen. Voorheen bleek het voor de consument een aardige drempel te zijn om over te stappen op groene energie. Het produceren van groene energie vraagt om duurzame energiebronnen, dit productieproces is over het algemeen duurder. Deze kosten werden logischerwijs verhaald op de consument. Voor de meeste mensen was het afsluiten van een groen energiecontract dan ook simpelweg te duur. Inmiddels ligt die drempel een stuk lager. Het prijsverschil is niet duidelijk meer te merken. We lezen zelfs in de reviews van Greenchoice dat de prijzen soms lager liggen dan bij grijze stroom. Dit komt doordat groene energiemaatschappijen gesteund worden met verschillende subsidies, zo kunnen ze de prijzen laag houden en zijn ze een goede concurrent op de energiemarkt.

Wil jij minder energiekosten betalen én je steentje bijdragen aan het milieu? Bekijk dan wat de mogelijkheden en voordelen van groene stroom zijn.

groene stroom goedkoper

Energie vergelijken

Wist je dat je veel geld kunt besparen door jaarlijks over te stappen van energiemaatschappij? De meeste consumenten blijven hun energieleverancier jarenlang trouw. Wanneer je tevreden bent over hun diensten lijkt de noodzaak om over te stappen dan ook niet echt aanwezig. Voor de kwaliteit van de stroom en het klantencontact hoef je misschien niet over te stappen, maar je kunt hier wel heel veel geld op besparen. Energieleveranciers doen er alles aan om nieuwe klanten binnen te slepen. Mede doordat de weten dat consumenten meestal een langere periode onder contract blijven staan. Daarom is het voor hun rendabel om met goede welkomstacties en hoge kortingen te adverteren. Die kosten verdienen ze uiteindelijk toch weer terug. Als slimme consument kan je hiervan gebruik maken. Door jaarlijks over te stappen, geniet je continu van goede acties. Blijf natuurlijk wel op de betrouwbaarheid van het bedrijf letten. Op energieervaringen.nl lees je diverse reviews van consumenten over verschillende energiebedrijven. Zo zorg je er voor dat je geen spijt krijgt van je overstap en geniet van lagere kosten!

review energie

Energieverbruik verminderen

De meest effectieve manier om geld te besparen is natuurlijk nog altijd het verminderen van jouw energieverbruik. Zelf energie opwekken, gebruik maken van duurzame energiebronnen of een groen energiecontract afsluiten: dit zijn allemaal manieren om de energiekosten te verminderen. Een drastische verlaging begint echter bij jezelf. Maak gebruik van de volgende simpele tips om het energieverbruik snel te verminderen:

  • Op lage temperaturen wassen
  • Apparaten helemaal uitschakelen
  • Verlichting tijdig aan- en uitschakelen
  • Korter en minder warm douchen
  • Thermostaat enkele graden omlaag draaien
  • Ongebruikte stekkers uit het stopcontact halen

Leave a Response