maandag, juli 22, 2024
Wonen

Heeft jouw cv ketel ook last van een rotte eieren lucht?

Heeft jouw cv ketel ook last van een rotte eieren lucht

Herken je het probleem: een rotte eieren lucht cv ketel? Of is er wellicht een andere nare lucht uit de cv die ervoor zorgt dat je niet gewoon kunt genieten van je eigen huis? Dit is natuurlijk ontzettend onprettig en wil je zo snel mogelijk verholpen helpen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn wat mogelijke oorzaken om je op weg te helpen met het probleem vinden zodat je weet waar je aan toe bent. Zo kun je binnen de kortste keren weer genieten van een stankloos huis.

Waarom kan er een rotte eieren lucht uit de cv ketel komen

Een cv-ketel is een gesloten systeem. De buizen die van en naar de cv-ketel gaan, lopen door het hele huis heen. Deze buizen en de plekken waar ze op elkaar aansluiten zijn de meest waarschijnlijke boosdoeners voor lekkages. Deze lekkages veroorzaken vervolgens de vervelende stank. Een slechte installatie of het niet goed hebben onderhouden van de cv ketel kan hier de oorzaak van zijn. Onthoudt ook dat de cv ketel ook maar een apparaat is en, net als al het andere in huis, soms vervangen moet worden.

Waarschijnlijke oorzaken van de vieze lucht

Als je last hebt van stank uit het cv hok is de kans groot dat dit een van vier oorzaken heeft die hieronder kort worden benoemd en uitgelegd. Deze kun je nagaan om te zien of dit het probleem in kwestie is met jouw cv ketel.

1. Kapot sifon

Als de eieren lucht niet altijd aanwezig is maar in plaats daarvan in vlagen komt is dit waarschijnlijk het probleem. Een van de onderdelen in een cv ketel die ervoor kan zorgen dat er een nare lucht ontstaat wanneer deze niet goed werkt is het sifon. Normaalgesproken slaat een goed werkende sifon een laag water op om de penetrante zure lucht van condenswater tegen te gaan. Als de sifon kapot is, slaat hij dit niet meer goed op en staat de sifon soms leeg. Wanneer dit gebeurt komt er dan ook een vervelende lucht vrij.

2. Slecht aangesloten

Als de cv ketel slecht is gemonteerd kunnen er vele problemen zijn. De cv ketel zit bijvoorbeeld aangesloten op de riolering van je huis, waardoor bij een slechte aansluiting dit soort luchten wel eens vrij kunnen komen.

3. Afvoer rookgassen

Ketels werken door middel van verbranding. Zo maken ze het water warm wat vervolgens door je radiator loopt. De gassen die hierbij vrijkomen zijn slecht voor je en horen naar buiten geleid te worden. Als iets in deze buizen fout gaat zal er ook een vervelende lucht vrijkomen.

4. Lek

Als er ergens in de buizen van de cv-ketel die water aan- en afvoeren een lek ontstaat zorgt dit ook vaak voor een muffe lucht. Dit hoeft niet enkel te komen door een breuk in een van de buizen, maar kan ook gebeuren als er ergens een ventiel kapot is.

Natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken. Kun je er nog niet achterkomen wat het probleem is, dan is het wellicht een goed idee om hulp in te schakelen. Bij een aardgaslucht, of gas gerelateerde gezondheidsklachten, moet je sowieso altijd 112 bellen. Zo kun je binnen de kortste keren weer lekker genieten van thuis.

Leave a Response