maandag, juli 22, 2024
InterieurWonen

De vele voordelen van plexiglas in huis

Een andere naam voor plexiglas is acrylaat. Het kan op vele manieren in huis worden gebruikt. Ook in de raamkozijnen wordt steeds vaker plexiglas gebruikt, omdat het lichter, duurzamer en sterker is dan dubbelglas. Bovendien laat het net zo goed licht door als glazen ramen en het is makkelijk schoon te maken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van plexiglas? Lees dan zeker verder wat het jou allemaal kan bieden.

Wat is plexiglas?

Eigenlijk is plexiglas geen echt glas, ook al zou je dat wel denken als je naam hoort. Het is een stevige en duurzame vorm van kunststof. Het woord ‘glas’ wordt wel in de naam gebruikt, omdat het net zo transparant is als echt glas. Plexiglas heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 92 procent. Om die reden wordt het op dezelfde manier gebruikt als echt glas. Andere namen voor plexiglas zijn ook perspex en acrylglas. Hier kun je dus bij de bouwmarkt of bij speciaalzaken naar vragen, als jij ook op zoek bent naar plexiglas. Wat is plexiglas

Wat is handig aan plexiglas?

Plexiglas is veel lichter van gewicht dan normaal glas. Hierdoor kun je het makkelijk verplaatsen. Het is dus ook veel handiger om mee te werken. Het is ook veel makkelijker om te bewerken. Het is geen echt glas. Het versplintert dus niet en het breekt ook niet zoals echt glas.

Bovendien is het ook duurzaam. Plexiglas doet niet onder voor echt glas als het gaat om warmte-isolatie. Je kan het dus makkelijk als echte ramen inzetten, omdat het geen warmte doorlaat van binnen naar buiten. Andersom komt er ook geen kou van buiten naar binnen. Ook is plexiglas bestendig tegen licht en UV-straling. Het stevige materiaal gaat nog jarenlang mee.

Voorbeelden van het gebruik van plexiglas

  • Een tuinspiegel van acrylaat zilver spiegelplaat: een spiegel geeft een kamer of een tuin een meer ruimtelijk effect. Je kan dus ook een spiegel in de tuin plaatsen door deze groter te laten lijken. Een spiegel van echt glas is niet handig vanwege de weersomstandigheden. Bovendien is deze ook te zwaar om aan de schutting te hangen. Een plaat van zilver plexiglas is daarom een mooi alternatief.
  • Plexiglas in kozijnen van studentenhuizen: Studentenhuizen in steden zijn vaak oud. De raamkozijnen in de oude huizen gaan met een schuifsysteem in de kozijnen omhoog, maar deze oude kozijnen kunnen heel zwaar zijn. Met echt glas doe je letterlijk en figuurlijk een schepje bovenop het gewicht. Plexiglas is een goede vervanger van echt glas, om het raam niet nog zwaarder te maken dan het al is. Ook kan plexiglas beter tegen een stootje tijdens een huisfeestje. Dat kan handig zijn voor als iedereen een biertje op heeft en niet meer zo goed weet wat men doet.
  • Plexiglas douchedeur: Een douchedeur gaat meerdere keren per dag open en dicht. Zeker met opgroeiende kinderen kan dat soms een uitdaging zijn. Die gooien een deur soms hard dicht, waardoor er barsten inkomen. Ook kan een deur van echt glas heel kostbaar zijn. Plexiglas biedt dan echt een uitkomst. Hiermee heb je geen last van scheuren. Ook is plexiglas veel goedkoper dan echt glas en het gaat jaren mee. Het is veel lichter, zodat de douchedeur makkelijker open te maken is. Makkelijker kan haast niet.

Waarvoor gebruik jij plexiglas. Vertel het ons in een reactie hieronder.

Leave a Response