dinsdag, september 21, 2021
Wonen

De streek vlag van de achterhoek

De streek vlag van de achterhoek

Je kunt bij veel winkels in de achterhoek een Achterhoekse vlag kopen. Deze zijn vaak in allerlei formaten beschikbaar. Echter is er wel een vlaggen protocol waarmee je rekening dient te houden. Wanneer je de Nederlandse en achterhoekse vlag tegelijk wilt ophangen kun je het beste de Nederlandse aan de rechterkant hangen. De rechtse kant is het beste zichtbaar wanneer je meerdere vlaggen ophangt. Echter mag je wanneer je wil de vlag uit hangen. De meeste mensen doet dit bij een gebeurtenis die leuk is. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag of het slagen van je kind. Maar ook kun je hem bij een droevige gebeurtenis ophangen. De meeste mensen doen dit dan halfstok om te laten zien dat ze hun medeleven betuigen. Een voorbeeld hiervan is de MH17 ramp of het overlijden van Peter R de Vries. Veel mensen tonen op deze manier hun medeleven.

Hoe is de achterhoekse vlag ontstaan

De achterhoekse vlag bestaat nog niet zo heel lang. In 2018 was dit een initiatief van Pak An, Grolsch en de Zwarte Cross. Zij hielden een prijsvraag voor het ontwerpen van de achterhoekse vlag. Het is geen officieel erkende vlag echter laat het wel saamhorigheid zien. Hij wordt niet voor niets regelmatig opgehangen. Er is ook een vereniging voor de achterhoekse vlag. Dit is stichting achterhoeks toerisme. Zij kunnen je vertellen waar en in welke maten je de vlag kunt kopen. Het wordt niet als officiële vlag erkend dan maar het is wel herkenbaar voor de toeristen die langs komen. Zij vinden dit een mooie vlag en nemen hem dan ook vaak mee als souvenir naar huis. Zo hebben ze een prachtig aandenken aan hun vakantie

De achterhoekse vlag gebruiken

Omdat de achterhoekse vlag geen erkende vlag is mag je hem altijd gebruiken. Dit betekent dat je hem bij wijze van spreken elke dag mag ophangen. Dit doen sommige winkels en boerderijen dan ook. Maar je mag hem natuurlijk ook gebruiken bij goed nieuws of een feest. Er zit geen patent op deze vlag. Om die reden zijn er in de corona crisis ook diverse mondkapjes van gemaakt. Het is wel handig want zo weet je meteen aan wie je de weg kunt vragen. Maar ook is het toegestaan om er eventueel kleding van te maken. De vlag is heel bekend geworden door de Nederlandse media. Daarom zie je hem op steeds meer plekken hangen.

Formaten van de achterhoekse vlag

De achterhoekse vlag is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo hebben ze voor kleine tot grote boten een speciaal model ontworpen. Maar ook voor achter in de tuin heb je een tafelvlag. Daarnaast heb je deze vlag ook van klein tot groot om aan de stok te hangen. Wanneer je meerdere vlaggen ophangt is het gebruikelijk om een kleinere vlag te gebruiken. Wil je juist stralen dan pak je de grootste vlag die er is. Zo herkend iedereen jouw huis en eventueel de vrolijke gebeurtenis die daarbij is gebeurd. Maar je kunt hem ook als trots voor de provincie ophangen.

 

Leave a Response