dinsdag, oktober 3, 2023
Wonen

Besparen op bestaande lening: is dat mogelijk?

lening afsluiten

Iedereen zit wel eens financieel krap. Dat hoort bij het leven. Hoe je daarmee omgaat is natuurlijk helemaal aan jou. Zo zijn er mensen die enorm veel gaan besparen en zo de financiële reserves weer proberen te laten groeien, maar zijn er ook mensen die een lening afsluiten. Hier is geen goed of slecht in. Al moet je natuurlijk wel beseffen dat het afsluiten van een lening uiteindelijk altijd geld kost. Dat neemt niet weg dat je soms geen andere keus hebt. Als je onverhoopt voor een grote uitgave staat, een uitgave die niet kan wachten, maar je dit financieel niet kan ophoesten is lenen vaak de enige oplossing.

Er zijn dan ook mensen die door de jaren heen enorm veel leningen hebben afgesloten bij verschillende verstrekkers. Wat zij niet beseffen is dat de rentetarieven vaak tijdens de looptijd kunnen veranderen. Hierdoor kunnen zelfs de kleinste leningen ontzettend duur worden. Is het dan nog mogelijk om te besparen op bestaande leningen? De lening oversluiten lijkt de beste oplossing te zijn! In dit artikel vertellen we hoe dit in zijn werk gaat.

Lening oversluiten: wat is dat eigenlijk?

Een lening oversluiten, bij die term weten de meeste mensen niet direct wat je bedoeld. Toch klinkt het ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Dit is namelijk een goede oplossing als je meerdere leningen hebt lopen. Hierbij sluit je één grote lening af waarmee je alle andere kleintjes direct kunt aflossen. Dit klinkt niet direct als een goed idee. Je blijft immers rente betalen dus ben je daadwerkelijk goedkoper uit?

In de meeste gevallen is dit wel degelijk het geval. Zeker omdat je nu een lening bij een kredietverstrekker naar wens kunt afsluiten. Door te bepalen welke kredietverstrekker het voordeligst is, kan jij zo voor een lager rentetarief geld lenen. Zo bespaar je maandelijks eenvoudig tientallen euro’s! Als je dit hoort, verbaast het je wellicht waarom niet iedereen hiervoor kiest. Bedenk echter wel dat ook hier voorwaarden en kosten aan zitten verbonden. Daarom is het altijd belangrijk om jouw situatie goed te bekijken en te onderzoeken of je door een lening oversluiten écht goedkoper uit bent.

geld lenen

Wegen de kosten op tegen het voordeel?

Leningen vergelijken, je bent er maar druk mee. Toch zal al dat researchwerk zeker veel opleveren als je eenmaal een lening voor alle kosten hebt afgesloten. Of toch niet?

Bij een lening oversluiten is het belangrijk dat je eerst checkt of de kosten tegen het voordeel opwegen. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld vaak eenvoudig kosteloos af te lossen. Bij een persoonlijke lening geldt dit echter niet. Als je niet het volledige looptermijn uitzingt, maak je eigenlijk contractbreuk en daar zal je voor moeten betalen. Check daarom altijd de voorwaarden van je huidige lening en bekijk hoeveel kosten er aan het oversluiten zijn verbonden. Bereken vervolgens of deze kosten opwegen tegen het voordelen. Als je uiteindelijk meer kwijt bent door de overstap te maken, moet je dit uiteraard niet doen. Bedenk tevens dat het oversluiten van een lening altijd geld blijft kosten, alleen kan je het nu wellicht met een aantrekkelijkere rente en betere voorwaarden doen.

Leave a Response