maandag, juli 22, 2024
InterieurWonen

4 voordelen van planten in huis

4 voordelen van planten in huis

Er zijn zoveel goede redenen om planten in huis te hebben, waaronder enkele belangrijke voordelen waarvan je je misschien niet eens bewust bent. Het is waar: hoewel planten geweldig zijn voor esthetiek, zijn ze ook geweldig voor lichaam, geest, ziel en het milieu. Bovendien kosten ze niet eens veel geld! Dus of je nu net ergens bent komen wonen en je nog een energievergelijker moet gebruiken voor het afsluiten van een energiecontract of je huidige ruimte wilt opknappen, hier zijn vier grote voordelen van het hebben van planten in je woning waarvan je misschien niets weet.

Ze verminderen stress en angst

Als planten onze stemming kunnen stimuleren, is het logisch dat ze ook stress en angst kunnen verminderen, toch? Het is niet zomaar een vermoeden: in een Japans onderzoek rapporteerden deelnemers die een kleine plant op hun bureau hielden significant minder stress en angst na een periode van vier weken, waarin ze drie minuten pauze namen als ze tekenen van stress voelden om de neiging te en interactie met hun planten. Ongeveer 27 procent van die deelnemers ervoer ook opmerkelijke verlagingen van hun hartslag, wat een kwantitatief teken is van stressvermindering.

Ze zuiveren je lucht

Planten ademen net als wij, maar dan omgekeerd, waarbij ze koolstofdioxide opnemen en vervolgens verse zuurstof aan de lucht afgeven. Wij doen het juist precies andersom! En volgens onderzoek van NASA zijn ze daardoor behoorlijk effectief in het verwijderen van gifstoffen in de lucht, waarbij sommige planten het vermogen hebben om tot 87 procent van de gifstoffen in de lucht binnen slechts 24 uur te verwijderen. Ze kunnen niet de plaats innemen van schone luchtfilters in je huis, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de lucht die je inademt zo schoon mogelijk is.

Ze kunnen je gezelschap houden

Dit klinkt misschien als een van de vreemdere voordelen van het hebben van planten, maar het is eigenlijk waar dat planten kunnen helpen bij eenzaamheid en je helpen je minder alleen te voelen. Planten hebben onze aandacht en toewijding nodig, en wanneer we ze die geven, reageren ze in natura door te bloeien. Deze symbiotische relatie is afgestemd op het soort geven en nemen dat we van huisdieren krijgen, ook al is het niveau van verantwoordelijkheid en de mate van betrokkenheid niet zo hoog. Het is om deze reden dat senioren in instellingen voor ouderenzorg vaak worden aangemoedigd om planten te houden en te verzorgen. Dit is ook waarom je na een stressvolle dag misschien naar de vetplant op je bureau kijkt voor een beetje ondersteuning.

Ze helpen je focussen

Als je vanuit huis werkt, kan een plant als een palmboom je beste collega zijn. Het is gebleken dat het houden van planten en bloemen rond je werkruimte aanzienlijke verbeteringen biedt in concentratie en creativiteit, en zelfs om het geheugen vast te houden. En in een onderzoek van de Universiteit van Exeter meldde 47 procent van de respondenten dat planten hun concentratie hielpen, hun productiviteit verhoogden en hun welzijn op het werk bevorderden.

Leave a Response