dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

Zo maak je jouw muur behang klaar

behang muur

Muren verschillen allemaal van elkaar maar welke muur er ook behangen moet gaan worden, het plan van aanpak vertoont grote overeenkomsten. Een muur willen behangen die voorzien is van een nieuwe stuclaag is redelijk gemakkelijk, maar muren waar nog behang of bijvoorbeeld spachtelputz op zit vereisen meer werk voordat er kan worden behangen. Om het beste resultaat te krijgen is het belangrijk om geen stap over te slaan zodat je jaren kunt genieten van het harde werk. Geduld is een factor die het werk juist versnelt. Bekijk ook eens de behang van Colorstore.nl.

Stap voor stap

Het willen behangen op een vochtige muur is niet verstandig want de lijm en het behang kunnen dan niet optimaal drogen en na een tijdje valt het behang zo weer van de muur. Net zoals bij schilderwerk gaat het bij behangen vooral om hechting en grip. Of een muur nu vochtig is of vet, het voorwerk bepaalt het succes van de klus en mag niet worden onderschat. Hechting en grip zijn de sleutelwoorden voor een optimaal resultaat. Om te behangen moet een muur egaal glad zijn om er iets moois van te maken. En op deze manier is er een plan van aanpak te maken.

Verse stuc of niet?

Een muur met scheuren, oud behang, of pleisterwerk moet glad worden gemaakt voordat er kan worden behangen. Scheuren en gaten dichtmaken met de juiste vulmiddelen, en oneffenheden glad maken zijn zaken die moeten gebeuren voordat je verder kunt. Wanneer er een nieuwe stuclaag op de muur zit hoeft dit allemaal natuurlijk niet te gebeuren. Maar omdat alles draait om hechting is het belangrijk om elke muur voor het behangen of schilderen te schuren.

Zo maak je jouw muur behang klaar

Goed gereedschap is prettig werken

Een muur te lijf gaan met een schuurpapiertje of schuurgaas is niet de meest ideale oplossing. Er zijn perfecte wand-/plafondschuurmachines te huur die het werk zeker vergemakkelijken. Let er wel op dat een muur echt droog is zodat er geen stukken stucwerk uit de muur komen. Geduld met een muur laten drogen werkt dus het snelst. Opnieuw de stucadoor moeten bellen om de schade te herstellen kost meer tijd en geld, dus geduld werkt het beste. Een muur kan er droog uitzien maar meten is weten.

Glad en stofvrij

Veel informatie die wordt gegeven is niet compleet. Wanneer eenmaal een muur glad, droog en stofvrij is moet er nog worden voorgelijmd. Voorlijmen is niet duur, het kost niet veel tijd en het is absoluut noodzakelijk. Of er nu wordt geschilderd of behangen, voorstrijkmiddel is onontbeerlijk voor een langdurig resultaat. Diepgrond of voorstrijkmiddel, het is maar net hoe je het noemt, is een dunne vloeistof die een muur afdicht zodat de behanglijm die op de muur komt niet in de muur verdwijnt. Behang zonder lijm valt van de muur en dat is kansloos.

verschillende behangsoorten

De wereld van behang bestaat uit een enorm assortiment verschillende behangsoorten. Waar het retro behang nooit is verdwenen, is fotobehang tegenwoordig ook de normaalste zaak van de wereld. Ook het 3d behang is populair omdat het een enorme invloed heeft op de sfeer in een kamer. Of het nu gaat om behang met een betonlook of houtlook, het moet voor jaren goed op een muur blijven zitten en ook in de hoekjes. Een muur behangklaar maken is gewoon het plan afwerken, vervolgens behangen om daarna lang te kunnen genieten van het gedane werk.

Leave a Response