maandag, juli 22, 2024
duurzaamWonen

Zelf vloerverwarming aanleggen in 5 simpele stappen

Zelf vloerverwarming aanleggen

Het is zover; je hebt besloten om eindelijk vloerverwarming in je huis te gaan nemen. Geen koude voeten meer in de winter! En aangezien je zelf best handig bent, heb je besloten om het zelf aan te leggen. En dat kan prima, want vloerverwarming aanleggen is, met de juiste voorbereiding, helemaal geen moeilijk klusje. In de onderstaande stappen neem ik je mee in het proces en laat ik zien hoe je je huis in een handomdraai voorziet van vloerverwarming.

Stap 1: Kies je systeem

De eerste stap is het beslissen of je voor een natbouw- of een droogbouwsysteem gaat. Een natbouwsysteem is geschikt als je een ondervloer van beton hebt en de vloerverwarming hierin wilt verwerken. Je kunt de vloerverwarming dan infrezen, of het opbouwen op de bestaande vloer en er later nog een dekvloer overheen storten. Een droogbouwsysteem is geschikt voor houten ondervloeren. Dit systeem wordt bovenop de bestaande ondervloer gelegd waarna je de normale vloer (zoals parket) er gewoon simpel overheen kunt leggen.

Stap 2: Materialen bestellen

Als je weet welk systeem je nodig hebt, kun je de materialen gaan bestellen. Tip: kies hiervoor een goede leverancier met de juiste kennis in huis. Bij de specialisten van Benem.nl kun je kant-en-klare pakketten bestellen zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt. En heb je een vraag of kom je er tijdens de installatie niet uit? Stuur ze dan gewoon even een appje, dan helpen ze je direct verder.kant-en-klare pakketten vloerverwarming

Stap 3: De vloerverwarming aanleggen

Zoals gezegd; met de juiste spullen en voorbereiding is het leggen van de vloerverwarming een koud kunstje. Nadat je de vloer hebt voorbereid (platen/draadmatten leggen of sleuven frezen, afhankelijk van je systeemtype), leg je de vloerverwarmingsbuizen simpelweg op hun plek en sluit je ze aan op de verdeler. Na het getest te hebben op lekkage kan het afwerken beginnen!

Stap 4: De afwerking

Als je voor een natbouwsysteem hebt gekozen, kun je nu de dekvloer over de vloerverwarming storten. Twijfel je nog of je dit ook zelf wilt doen of het wilt uitbesteden? Vaak is uitbesteden voordeliger dan je denkt; dit scheelt een hoop rugpijn en je bent verzekerd van een mooi resultaat. Denk wel even aan de droogtijd van de vloer. Als je voor een droogbouwsysteem hebt gekozen kun je direct beginnen met het leggen van de parketvloer. Denk hierbij wel aan het kiezen van de juiste tussenvloer; voor parket en laminaat is Unifloor heat-foil vaak een goede keuze. Omdat je geen last hebt van droogtijden kun je je huis doorgaans al in een weekend van vloerverwarming voorzien.

Stap 5: Genieten van warme voeten

Nu komt het echte zware werk: rustig gaan zitten en welverdiend genieten van heerlijk warme voeten! En zeg nou zelf, zo moeilijk was dat niet, toch?

Leave a Response