dinsdag, oktober 3, 2023
TuinWonen

Zelf een mooi gazon aanleggen

Zelf een mooi gazon aanleggen

Word je bijna triest als je naar je achtertuin kijkt? Doet het je denken aan een ongezellig verwaarloosd en dor parkeerterrein? Dan is de simpelste en snelste oplossing: graszoden leggen. Graszoden geven dezelfde dag een mooi groen resultaat. Het leggen van graszoden kun je makkelijk zelf doen. In dit artikel wordt in vijf stappen uitgelegd hoe je dat doet, zodat je straks kunt genieten van een mooie tuin.

Stap 1. Het bodemleven activeren

Voor een vers gazon kun je gras inzaaien en geduldig afwachten, maar je kunt ook graszoden aanleggen en meteen resultaat zien. In beide gevallen zal eerst het bodemleven geactiveerd moeten worden met mest of preparaten, want in een gezonde bodem groeit gras beter. Check voor de juiste hoeveelheid gazonmest eerst de verpakking.

Stap 2. Het beste moment om graszoden te leggen

Je kunt het hele jaar door graszoden leggen, met uitzondering van temperaturen onder nul. Houd er ook rekening mee dat wortels langzamer groeien bij winterweer. Het duurt dan dus langer voordat het gras hecht aan de bodem. De optimale temperatuur voor de groei van graswortels is minstens 12 graden. Kortom, graszoden leggen kan dus bijna het hele jaar door, maar het is raadzaam om te wachten tot het voorjaar.

Stap 3. Graszoden bestellen en meteen uitrollen

Bij graszoden gaat het meestal om steviger speelgazon, niet om siergras. Daar valt weinig te kiezen. Je kunt wel kiezen voor een schaduwgazon als je een tuin met veel schaduw hebt.
Zodra je hebt berekend hoeveel graszoden je nodig hebt, kan je ze bestellen. Voor een inschatting van de prijs kan uitgegaan worden van zo’n €3,- per m2.
Een jaar nadat het gras gezaaid is bij de leverancier, zijn de grasmatten goed geworteld en gereed voor de verkoop. Jouw graszoden worden gesneden, zodra je de bestelling hebt doorgegeven. De graszoden zijn onkruidvrij en ze worden in handige rollen geleverd. Ga je graszoden bestellen, dan zouden ze binnen twee dagen gelegd moeten worden. Mocht je binnen die tijd daar niet aan toekomen, rol ze dan wel alvast uit; graszoden hebben licht nodig. Bij gebrek aan licht krijg je (bijna) onherstelbaar geel gras.

Stap 4. Het leggen van graszoden

Begin met het leggen van de buitenranden. Vul hierna de binnenkant en let erop dat je de graszoden strak tegen elkaar aan legt. Om niet over de nieuwe graszoden te hoeven lopen is het handig om van achter naar voren te werken. Hierna druk je de randen nog eens stevig aan. De graszoden moeten nat blijven, dus sproei meteen, vooral als het een warme dag is. Het voordeel van graszoden is dat je er meteen al op kunt lopen. Na ongeveer twee weken zijn de graszoden vastgegroeid. Dit betekent dat er gemaaid kan worden. Voor deze eerste maaisessie geldt dat je haaks op de legrichting moet maaien. Als je dat niet doet, trek je de graszoden los.

Stap 5 In het voorjaar het gazon bekalken

Door in het vroege voorjaar gras te bekalken, krijg je een minder zure grond. Op een zure grond groeit mos gretig, dus door te bekalken, verdwijnt mos. Ongeveer vier weken na het bekalken kan er bemest worden. Speciale gazonstartmest bevat magnesium en dit maakt het gras snel groen.

Leave a Response