dinsdag, oktober 3, 2023
duurzaamInterieurWonen

Ventilatie in huis, waarom is het zo belangrijk?

Ventilatie in huis

Een goede ventilatie in een woning is belangrijk voor de gezondheid. Door een slechte ventilatie kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, irritatie aan de luchtwegen of allergische reacties. Goede ventilatie is wel iets meer als even een raam openzetten om een ruimte te luchten en het weer fris te laten ruiken. Goede ventilatie is een continu proces in het huis gedurende 7 dagen per week en 24 uur per dag. Net als ons eigen lichaam moet een huis ‘ademen’ om gezond te blijven. Dit betekent niet dat de ramen de gehele dag open moeten staan. Door de al aanwezige ventilatieroosters boven de ramen of deuren geopend te houden ontstaat er al een verfrissende luchtstroom binnen in het huis. Moderne huizen beschikken daarnaast vaak over mechanische ventilatie waardoor het huis automatisch geventileerd zal zijn.

Ventileren vervangt de oude lucht door verse lucht

Frisse lucht is gezonde lucht. Oude lucht kan vervuild raken door kleine deeltjes waardoor er gezondheidsrisico’s ontstaan. Gedurende de dag produceren mensen, dieren, planten maar ook het fornuis wel tot 10 liter vocht per dag. Door ventileren ontstaat er een luchtstroom waardoor het vocht het huis zal verlaten en de schadelijke kleine deeltjes verdwijnen. Oude huizen hebben soms geen of te weinig ventilatieroosters. In dat geval is het verstandig om enkele ramen op een kier te zetten. Hou echter wel rekening met inbraak door bijvoorbeeld een beveiligde raamopener te plaatsen. Ventileer de woning altijd extra na het koken, douchen of slapen. Dit kan bijvoorbeeld door de afzuigkap na het koken nog een uur aan te laten staan, of de badkamer en slaapkamer extra te ventileren door een open raam. Soms is het mogelijk om de mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten.Automatische ventilatie
Automatische ventilatie betreft zowel de luchtafvoer als de luchttoevoer. Deze vorm van ventileren is de beste manier omdat de ventilatie gelijkmatig en continu zal plaatsvinden. Vooral nieuwe huizen beschikken over goed uitgebalanceerde systemen. Minder nieuwe huizen zijn vaak wel voorzien van mechanische ventilatie, maar dat betreft voornamelijk de afvoer van lucht. Hierdoor blijft het belangrijk om de ventilatieroosters open te houden. Mechanische ventilatie hoeft ook onderhoud zoals het vervangen van de luchtfilters. De filterfabriek is het juiste adres voor vervangende filters, maar ook voor alle soorten ventilatoren, roosters en onderdelen.

Ventileren bij vervuilde lucht

Sommige huizen staan in gebieden met meer luchtvervuiling, Industrie, stallen en wegen. Hoewel je anders zou denken is de vervuilde buitenlucht altijd nog schoner dan de niet geventileerde binnenlucht. Je kunt wel rekening houden met de richting van waaruit de vervuilde lucht richting het huis gaat en vooral ventileren aan de andere kant van het huis. Als voorbeeld, de lucht aan de straatkant is meer vervuild als de lucht aan de tuinkant van een woning.

Schimmel en vocht in de woning

Een vochtig huis geeft kans op schimmel aan de wanden of plafond van de woning. Dit is altijd een reden om de woning extra te ventileren. De oorzaak ligt voornamelijk aan een te hoge luchtvochtigheidspercentage in de woning. Naast extra ventileren kun je luchtontvochtigers plaatsen of kiezen voor een automatische luchtontvochtiger. Hou er rekening mee dat een goed geventileerde woning tocht ruimtes kan hebben met een te hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in een kelder.

Neem ventileren serieus

Gezondheidsklachten door een slechte ventilatie beginnen sluipend en zijn niet direct merkbaar. Toch kan het de oorzaak zijn van astma, huidklachten of allergieën. Omdat voorkomen altijd beter is als genezen is het belangrijk om het risico serieus te nemen en dagelijks te ventileren. Goed voor lijf en woning.

Leave a Response