donderdag, oktober 24, 2019
InterieurWonen

Tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

kleine woonkamer inrichten
298views

Eindelijk kan je na een lange werkdag uitpuffen op de bank. De hele dag keek je al uit naar het moment dat je je schoenen uit kon schoppen en even niets hoefde te doen. De woonkamer vormt de spil van iedere woning. Hier geniet je van je rust en vrije tijd, maar kom je ook samen met de mensen die je liefhebt. Het is daarom ook belangrijk om je woonkamer zo zorgvuldig mogelijk in te richten. Helaas is dat niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Alhoewel we allemaal heel graag over een grote woonkamer willen beschikken, is deze meestal niet zo groot als we gewenst hadden. Het inrichten van een kleine woonkamer vraagt om creatieve oplossingen. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje.

Kies voor ruimtelijke meubels

In een kleine ruimte ben je al snel geneigd om voor kleine en minimalistische meubels te kiezen. Dit is echter niet noodzakelijk. Om de kamer ruimtelijker te laten ogen, is het juist belangrijk dat je grote meubels gebruikt. Natuurlijk zet je de kamer niet overvol, maar je kunt er wel voor kiezen om enkele pronkstukken te plaatsen.

Kies bijvoorbeeld voor één groot tv meubel. Hier kan je ook nog eens extra opbergruimte in creëren, waardoor deze ook nog eens als multifunctioneel meubelstuk kan worden ingezet. Iets wat vooral in kleine ruimtes ontzettend handig is. Bovendien neemt het tv meubel een prominente plek binnen de woonkamer in. Vaak wordt al het meubilair op dit meubelstuk gericht. Daarom is het belangrijk dat deze naast zijn officiële functie ook nog eens een decoratieve rol vervult. Kies daarom zorgvuldig een mooi tv meubel uit wat past binnen jouw kleinere woonkamer!

tv meubel

 

Zet de woonkamer vooral niet vol met talloze accessoires of hebbedingetjes. Deze laten de ruimte kleiner lijken dan deze in werkelijkheid is. Door één of twee grotere eyecatchers in de ruimte te plaatsen, geniet je van een ruimtelijkere uitstraling.

Krijg meer inzicht in de ruimte

Vaak hebben mensen het idee dat ze over heel weinig ruimte beschikken, maar valt dit in de praktijk wel mee. Zorg er daarom eerst voor dat de hele ruimte, zover dit mogelijk is, leeg is. Ga vervolgens meten en schrijf al deze maten op in een zelfgemaakte plattegrond. Vervolgens kan je met een beetje creatief denken ontdekken dat je meer ruimte hebt dan je had gedacht. Door de opstelling te veranderen of net wat andere meubels uit te kiezen, kan je veel meer kwijt dan je ooit voor mogelijkheid had gehouden!

Kies voor lichte kleuren

Donkere kleuren kunnen een ruimte kleiner laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Lichte kleuren doen precies het tegenovergestelde. Als je niet dol bent op witte muren, kan je er ook voor kiezen om pasteltinten of lichtgrijs te gebruiken. Zo haal je toch nog wat kleur naar de woonkamer, zonder dat deze zijn ruimtelijke uitstraling verliest.

Ben je juist dol op donkere kleuren? Wees dan niet getreurd. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een donkere salontafel of bank aan te schaffen. Deze vormt dan juist een speels contrast tegen de lichtheid van de vloeren en muren en de ruimtelijke uitstraling blijft intact.

 

Salontafel aanschaffen of toch niet?

In een kleine woonkamer proberen de meeste mensen zo min mogelijk meubels te gebruiken. Meubels die onmisbaar zijn worden voor meerdere doeleinden gebruikt. In de meeste woonkamers is echter ook een salontafel te vinden, maar hoe zit dat in een kleine woonkamer? Is een salontafel echt noodzakelijk?

Deze vraag kunnen we enkel met een volmondige ‘ja’ beantwoorden. Een salontafel is ideaal om even je spulletjes kwijt te kunnen of een hapje of drankje op te plaatsen. Natuurlijk hoeft deze niet extreem groot te zijn. Ook een klein bijzettafeltje kan volstaan als salontafel. Ook hierbij geldt dat een multifunctionele salontafel de voorkeur heeft. Doordat deze tafeltjes in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn, is er altijd wel één die binnen jouw woonkamer past.salontafel

Multifunctionele meubels

In een kleine woonkamer vinden mensen het gebrek aan opbergruimte vaak het grootste probleem. Daarom moet er voor creatieve oplossingen gezorgd worden. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel met een extra opberglade of een tv meubel met extra kastruimte. Dit zijn kleine dingen die al een groot verschil kunnen maken in de woonkamer. Met creatief denken richt jij jouw kleine woonkamer gelijk naar wens in!

 

 

Leave a Response