maandag, juli 22, 2024
InterieurWonen

Tips bij het kiezen van de juiste raamdecoratie

Wanneer je een nieuwe woning betrekt of je huidige woning een make-over geeft is raambekleding waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Veel mensen hebben de keuze voor raamdecoratie immers niet hoog op hun prioriteitenlijstje staan. Vreemd eigenlijk, want deze vormen de basis van jouw gehele interieur. Bovendien zijn ze niet alleen heel sfeervol, maar ook nog eens ontzettend praktisch. Mits je de juiste keuzes maakt natuurlijk. Maar hoe kies je de juiste raamdecoraties? Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. In dit artikel geven we enkele tips om je zoektocht naar de juiste raamdecoratie wat makkelijker te maken.

Let op je huidige interieurstijl

Allereerst is het belangrijk om naar je huidige interieurstijl te kijken? Welke kleuren gebruik je? Welke decoratiestukken zijn aanwezig? Hoe zou jij je stijl omschrijven? Ben je dol op een landelijke uitstraling of kies je juist voor een stoere industriële stijl? Raamdecoratie vormt de basis van je interieur. Daarom is het belangrijk om deze goed op je huidige stijl aan te laten sluiten.

Gebruik je bijvoorbeeld veel natuurlijke elementen in je woning? Schaf dan houten jaloezieën aan om dit effect te versterken. Geniet je enorm van het rauwe van een industriële stijl? Dan zijn aluminium jaloezieën een prima keuze.houten jalozieen badkamer

Opvallend of juist niet?

Net als met meubels, vloeren of muurbekleding kan je een kamer kleur en karakter geven door jouw keuze van raambekleding. Toch kiezen de meeste mensen voor een simpele basis. De kleuren zwart, wit en grijs zijn favoriet als het gaat om raamdecoratie. Zonde eigenlijk, want er is nog veel meer mogelijk!

Bedenk daarom goed hoe opvallend jouw raambekleding mag zijn. Wil je een statement maken? Kies dan voor een opvallende kleur of materiaalsoort. Zo geef je een ruimte direct meer karakter. Houd vervolgens de accessoires rustig, zodat het een sfeervol geheel blijft. Wil je liever geen opvallende kleur? Blijf dan bij de basic kleuren, maar kiest bijvoorbeeld voor een speciaal soort raamdecoratie om toch nog voor extra sfeer te zorgen. Alles is mogelijk!

Opvallend of juist niet?

Lichtdoorlatend of verduisterend?

Bekijk goed om welke ruimte het gaat als je nieuwe raamdecoratie aanschaft. Raamdecoratie heeft in iedere ruimte een andere functie. Zo zal deze in de slaapkamer voornamelijk worden gebruikt om het licht buiten te sluiten en de nachtrust te bevorderen. In de woonkamer heb je echter weer meer behoefte aan licht en privacy. Deze factoren wegen allemaal mee als je nieuwe raamdecoratie gaat kopen.

Kies je voor lichtdoorlatend of verduisterend? Dit lijkt een gemakkelijke keuze. Als je enkel kan slapen als het pikkedonker is, is de keuze voor een verduisterende stof immers gemakkelijk gemaakt. Toch ligt het niet zo simpel. In de slaapkamer wil je overdag immers waarschijnlijk wel over voldoende licht beschikken en tegelijkertijd ook de privacy niet verliezen. Wat doe je dan?

Gelukkig is een combinatie van lichtdoorlatend en verduisterend tegenwoordig ook mogelijk. Combineer een verduisterend rolgordijn bijvoorbeeld met lichtdoorlatende gordijnen. Of kies voor jaloezieën van Doe Het Budget om de privacy en lichtval geheel op de situatie aan te passen. Zo weet je zeker dat je op ieder moment van de dag over de juiste raamdecoratie beschikt.

Leave a Response