dinsdag, oktober 3, 2023
TuinWonen

Mollen, de ergste nachtmerrie van iedere tuinliefhebber

Mollen, de ergste nachtmerrie van iedere tuinliefhebber

Na urenlang werken in de tuin is het eindelijk zover: je kunt heerlijk languit met een boekje van het resultaat genieten. Wekenlang keek je uit naar het moment dat je met de voeten omhoog van de zomerzon kon genieten. Terwijl je achterwerk nog maar net de stoel heeft aangeraakt, spring je plotseling op. Wat zie je daar? Molshopen! Veruit de ergste nachtmerrie van iedere tuinliefhebber heeft ook jouw mooie tuintje gevonden. Zeg maar dag tegen je glooiende gazon en hallo tegen een ravage waar je U tegen moet zeggen. Of toch niet? Als je er snel bij bent, kun je de ergste ravage wellicht nog tot het minimum beperken. Hiervoor geven wij alvast een aantal tips!

Mollenklem

Na het zien van de eerste molshoop ben jij al onderweg naar de winkel. Dat wordt een mollenklem kopen! Bedenk echter wel dat dit niet altijd even veel uit haalt. Het lijkt misschien eenvoudig om een mol te lokken en vervolgens met de klem te vangen, maar mollen zijn slimmer dan je denkt. Het kost vaak al enorm veel moeite om ze in de klem te krijgen. Daarnaast moet de klem ook nog eens zorgvuldig worden afgesteld. Wanneer dit niet op de juiste manier gedaan wordt, loop je het risico dat de mol het overleeft en alsnog een ravage kan maken en in het vervolg ook nog eens weet dat hij de klem beter kan mijden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de klem de mol zeker verwond, maar dat hij niet op slag dood is. Dit betekent urenlang lijden voor het beestje en dat is uiteraard ook iets wat je moet zien te voorkomen.mollenklem

Door de moeilijkheidsgraad van dit bestrijdingsmiddel wordt meestal geadviseerd om een mollenklem enkel door een professional af te laten stellen. Zo weet je zeker dat de mol in de tuin heel snel weggejaagd is.

Mol vangen

Natuurlijk zijn er ook diervriendelijke methodes om de mol uit jouw tuin weg te jagen. Hier kan je bijvoorbeeld een speciale kooi voor gebruiken. Als je er in slaagt om de mol te vangen, kan je deze vervolgens eenvoudig op een andere plaats uitzetten. Bedenk natuurlijk wel dat ook hierbij geldt dat mollen enorm moeilijk te vangen zijn. Ze laten zich niet zomaar lokken en trekken regelmatig hun eigen plan. Je moet dan ook aardig wat geduld opbrengen voordat je van het resultaat kunt genieten.

Let op: een mol houdt het vaak niet lang vol in een kooitje. Wanneer je zo diervriendelijk mogelijk te werk wilt gaan, moet je hem dan ook zo snel mogelijk vrijlaten. Anders loop je het risico dat hij alsnog overlijdt.

Carbid

Carbid is een relatief nieuw bestrijdingsmiddel tegen mollen, maar wel zeer effectief! Bij carbid schieten denken veel mensen gelijk aan de eeuwenoude traditie met oud & nieuw. Mollen carbid is gelukkig wel heel anders. Deze brokjes worden in een molshoop gestrooid, waarna de molshoop gesloten wordt. Door de vochtige aarde ontstaat er een chemische reactie en komt er een penetrante lucht vrij. Mollen hebben een zeer sterk reukvermogen en zullen deze lucht alles behalve prettig vinden. Hierdoor vluchten ze al gauw hun molshoop uit en ben jij van het probleem verlost. Carbid is verder onschadelijk voor mollen.

Leave a Response