maandag, juli 22, 2024
InterieurWonen

Meer gezelligheid in de woonkamer: 3 slimme tips

woonkamer gezellig maken

De woonkamer is het centrale middelpunt van de gehele woning. Hier maak je de mooiste herinneringen, geniet je van geweldige gesprekken met je gezin, familie en vrienden, hier voel je je thuis. Tenminste, dat is de bedoeling. Toch blijkt het in de realiteit heel anders te zijn. Vaak worden woonkamers als ‘ongezellig’ bestempeld en hebben de bewoners het idee dat ze in een showroom leven. Het is niet gemakkelijk om een woonkamer te stylen. Iedereen is in staat om mooie meubels en accessoires bij elkaar te zoeken, maar zorgen deze ook voor het beoogde effect? Het gevoel van thuis komen is niet gemakkelijk te realiseren. Daarom geven wij 3 slimme tips om meer gezelligheid in de woonkamer te brengen.

1.         Grote woonkamer? Maak meerdere hoekjes

Een huis met een grote woonkamer is voor veel mensen de ultieme droom. Toch is het vaak wel lastig om deze in te delen. Doordat er enorm veel ruimte is, is het moeilijk om alles te benutten. Hierdoor verlies je een hoop sfeer en gezelligheid. Gelukkig is daar een goede oplossing voor. Zo kun je meerdere hoekjes en organische vormen in de woonkamer creëren. Schaf een bijzettafel bij bijzettafel.nl aan voor een gezellige en huiselijke uitstraling. Zorg er wel voor dat alle materialen en kleuren goed op elkaar aansluiten. Zo zorg je er voor dat alles wel als één geheel gezien kan worden. Organische vormen zijn bovendien helemaal in anno 2019. We maken niet langer meer gebruik van rechte hoeken, maar mogen onze creativiteit de vrije loop laten.

2.         Een persoonlijke twist

Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven als je meer sfeer in de woonkamer wilt brengen. Persoonlijke items zijn hierbij heel belangrijk. Als iemand jouw woonkamer binnen zal lopen, moet deze direct herkennen dat jij hier woont. Als dit niet het geval is, is de woonkamer niet persoonlijk genoeg. Natuurlijk betekent dit niet dat je de gehele ruimte moet behangen met foto’s van jezelf. Er zijn nog veel meer manieren om de woning een persoonlijke twist te geven. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke boodschap op een lightbox, erfstukken, een verzameling van beeldjes als pronkstuk in de kamer, knutselwerken van de kinderen en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos!

3.         Maak een duidelijk lichtplan

Verlichting mag uiteraard niet ontbreken in de woonkamer. Vaak kiezen we standaard voor de grootste lichtbronnen om de gehele woonkamer te verlichten en vinden we het daarmee goed. Toch is dit niet de bedoeling van verlichting. Lampen werken op zichzelf heel effectief, maar komen nog 10 keer beter tot zijn recht als ze gecombineerd worden met andere verlichtingssoorten. Daarom is het belangrijk om een duidelijk lichtplan op te stellen. Meestal kunnen we lampen onderverdelen in 5 verschillende categorieën:

  • Sfeerverlichting
  • Werkverlichting
  • Accentverlichting
  • Basisverlichting
  • Decoratieve verlichting

Door deze verlichtingssoorten met elkaar te combineren, ontstaat er een mooi lichtval. Hiermee zorg je voor voldoende sfeer en bezieling in huis. Vind je het lastig om een goed lichtplan op te stellen? Vraag dan om advies aan een winkelmedewerker van een speciaalzaak. Neem hierbij een plattegrond van je huis mee, zodat jullie samen specifieke lichtbronnen kunnen tekenen. Zo is de zoektocht naar nieuwe lampen een stuk gemakkelijker.

Leave a Response