maandag, juli 22, 2024
Tuin

Maak je tuin onderhoudsvrij door kunstgras te kopen

Maak je tuin onderhoudsvrij door kunstgras te kopen

Stel je voor, een groen paradijsje achter het huis waar je niet naar hoeft om te kijken qua onderhoud. Klinkt als een droom, toch? Nou, die droom is makkelijker haalbaar dan je misschien denkt. Het geheim? Een stukje kunst uit de natuur in huis halen. En nee, ik heb het niet over nepplanten voor op de vensterbank. Ik begin bij het begin: https://www.gardensense.nl/. Deze site heeft me aan het denken gezet over hoe we ons leven gemakkelijker kunnen maken met iets simpels als gras – maar dan net even anders.

Wat is kunstgras eigenlijk?

Kunstgras lijkt op gras zoals Coca-Cola op cola lijkt. Het is dat frisse groene spul waarop je kunt liggen zonder groene knieën te krijgen of hooikoorts aanvallen van te krijgen. Het mooie is dat dit type gras niet groeit, niet maait en geen water nodig heeft. Zeg maar dag tegen die eeuwige strijd met de grasmaaier en hallo tegen meer vrije tijd.

Hoe kies je het juiste kunstgras?

Niet al het kunstgras is gelijk gemaakt. Sommige soorten voelen aan alsof je op een zacht tapijt ligt, terwijl andere meer weg hebben van een prikmatje uit de badkamer. De truc is om te weten waarvoor je het wilt gebruiken. Is het voor sier in de voortuin of moet erop gesport kunnen worden door kinderen? Belangrijk puntje: check ook altijd hoe echt het eruitziet, want je wilt natuurlijk wel dat passanten twee keer moeten kijken om te zien dat je gazonnetje eigenlijk een stuk vakmanschap is.

Het leggen van kunstgras doe je zo

Zelf aan de slag gaan met kunstgras leggen is alsof je een gigantische puzzel maakt; alleen hoef je hierbij niet bang te zijn voor ontbrekende stukjes. Eerste stap: zorg dat de ondergrond vlak is als een pannenkoek op zondagochtend – lekker glad dus. Dan rol je je stukje eeuwig groen uit en snijd of knip waar nodig (pas wel op voor de tenen). Laatste check: alles recht? Mooi! Vergeet niet wat zand eroverheen te strooien zodat alles goed blijft liggen.

Onderhoud? Welk onderhoud?

Het hele idee van overstappen naar kunstgras was natuurlijk om minder tijd kwijt te zijn aan tuinonderhoud en meer tijd over te houden voor… nou ja, alles wat leuker is dan onkruid wieden of sproeien in droge periodes. Gelukkig stelt kunstgras daarin niet teleur; af en toe eens bezemen om blaadjes weg te halen of even flink met de tuinslang eroverheen na een BBQ-feest (omdat Bram weer eens klungelig was met de ketchup) en klaar ben jij!

Inmiddels vraag je je misschien af waar dit verhaal heengaat en hoe dit allemaal relevant kan zijn voor jouw kleine stadstuin of riante landgoed achterom. Nou, hier komt ie:

Kunstgras kopen doe je omdat je slim bent en graag investeert in langdurig plezier zonder gedoe. Want laten we eerlijk zijn: wie wil nu niet meer tijd besteden aan genieten van hun tuin dan eraan werken? Of beter nog – wie wil er nu geen jaar rond kunnen pronken met een perfect groene lap grond zonder daarvoor zijn rug dubbel te vouwen? Dat is optimaal gemak! 

Leave a Response