maandag, juli 22, 2024
Tuin

Hoe om te gaan met een zwembad in de tuin?

Hoe om te gaan met een zwembad in de tuin?

Voor veel mensen is een zwembad een luxe. Zeker als het zwembad van jezelf is. Je hoeft geen toegangskaartjes meer te betalen, rekening te houden met vakantiedrukte én je springt erin wanneer jij dat wil. Niet alleen jijzelf, maar mogelijk ook je gezin. 

Het is heerlijk in de zomer, maar een verwarmd zwembad kan ook op de koudste winterdag een fantastische toevoeging zijn. Hoe mooi het allemaal ook klinkt, een zwembad heeft toch onderhoud nodig. Niet alleen voor de waterkwaliteit, maar ook voor het algehele bad zelf. Laten we daar eens op inzoomen. Lees je mee?

Dek het zwembad af als je het niet gebruikt

Veel mensen denken dat het zwembad afdekken slechts in de winter nodig is. Gedurende deze maanden wordt het zwembad meestal niet gebruikt. Er zijn twee soorten zwembadzeilen: een zomerzeil en een winterzeil. Beide zeilen hebben andere kwaliteiten en specificaties. 

Zowel in de zomer als in de winter is het aan te raden om het zwembad af te dekken als je het niet gebruikt. Zo houdt een zomerzeil UV-straling van de zon tegen. Deze straling kan het chloorgehalte van het zwembadwater aantasten, waardoor bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Bovendien kunnen de tegels eerder groen worden, wat meer onderhoud voor jou betekent. Het bad afdekken is dus een aanrader en een afdekzeil is dus onmisbaar. 

Stel veiligheid voorop

Veiligheid staat voorop bij een zwembad in tuin. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor de kinderen. Wanneer er een onbewaakt moment is, kunnen zij erin springen of zelfs vallen. En kunnen ze niet zwemmen? Als dat gebeurt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, met name wat betreft valgevaar. Zorg daarom voor een kindvriendelijke omgeving.

Dit kan ook van toepassing zijn op huisdieren. Bijvoorbeeld voor jonge of zieke dieren. Zorg er daarom voor dat ze niet per ongeluk bij het zwembad komen. 

Mocht je (kleine) kinderen hebben die nog geen zwemdiploma hebben, dan is bijvoorbeeld een zwembadomheining verstandig. De omheining moet minimaal 1,10 m en 1,30 m hoog zijn, zodat kinderen er niet zomaar overheen kunnen klimmen. Daarnaast zijn er ook speciale plons alarmen, die een signaal afgeven wanneer er beweging is in het zwembad. Zo zorg je voor een veilige en zorgeloze zomer bij het zwembad. 

Overweeg je budget

Het is geen verrassing dat een zwembad geld kost. Vooral als het om een zwembad gaat dat is gegraven. Niet alleen de plaatsing heeft een prijskaartje, maar ook het onderhoud daarvan. Stel dat er iets stuk gaat of aan vervanging toe is? Het gebruik is een groot feest, maar er gaat altijd iets aan vooraf. 

De kosten van een zwembad zijn zeer uiteenlopend en dit verschilt per aanbieder, bijvoorbeeld vangemertzwembaden.nl. Maar de kosten zijn ook afhankelijk van de grootte, het soort zwembad en het materiaal dat je gebruikt. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Onderzoek of dit binnen je budget past en of je het wilt uitgeven. 

Leave a Response