dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

Hoe onderhoud je een gietvloer in je huis het beste?

Hoe onderhoud je een gietvloer in je huis het beste?

Een gietvloer in huis heeft een groot voordeel en dat is het ontbreken van de noodzaak van groot onderhoud. Het onderhoudsadvies is dan ook niet gericht op de uitvoering van groot onderhoud, maar op het onderhouden van de gietvloer. Dat betekent dus dat de aandacht gericht is op de normale schoonmaak. Daar zijn verschillende methoden voor beschikbaar die je vast wel kent. Het is echter ook belangrijk dat je weet wat te doen met het onderhoud van een gietvloer als er zich incidenten voordoen. Beide onderdelen komen hier dan ook aan de orde.

Gemakkelijk onderhoud van je gietvloer  

De gietvloer is fantastisch als het gaat om het gemak van het onderhoud. Je houdt de gietvloer mooi en schoon door deze regelmatig te stofzuigen. Doe dat in elk geval met een zachte borstel en niet met een harde borstel om krasjes te voorkomen. Een stofwisser is eveneens een prima hulpmiddel als je bijvoorbeeld alleen stof op de gietvloer ziet liggen. Zo maak je de gietvloer in een handomdraai stofvrij.

Bij wat meer vuil op de grond is het wel aan te raden om de stofzuiger even te pakken. Je hoeft niet iedere schoonmaakbeurt te gaan dweilen. De vloer een keer per week een keer vochtig schoonmaken is voldoende. Dat doe je dan na de stofzuigbeurt of na de schoonmaak met de stofwisser. Een zacht reinigingsmiddel is toe te voegen aan het water om er een fris sopje van te maken. Een agressief reinigingsmiddel gebruik je beter niet voor het moppen van de gietvloer.

Extra tips voor het onderhoud van je gietvloer

Hoe houd je de gietvloer in een topconditie als je erop leeft, woont of werkt in huis? Gebruik heel simpel meubelviltjes die je onder de stoelpoten plakt. Of vilt onder andere soorten meubels, zoals de salontafel als je die nogal eens verschuift. Verplaats zware meubels niet door deze te schuiven over de grond. Til deze op om krasjes te voorkomen. Heeft er iemand met rode wijn geknoeid of met een ander type alcoholische drank?

Dweil het vocht dan zo snel mogelijk op. Het vocht blijft er wel op liggen, maar er zijn drankjes die wel vlekken veroorzaken als je deze niet opdweilt. Rode wijn is daar een voorbeeld van. Zorg dus gewoon dat je geknoeide drankjes of vocht gewoon direct wegneemt. Zwarte schoenzolen hebben nog wel eens de neiging om strepen achter te laten op een gietvloer. Deze zijn gemakkelijk weg te vegen, maar ook hiervoor geldt dat het simpeler is om dat meteen te doen.

Is er dan helemaal geen groot onderhoud nodig? 

Een gietvloer bestaat uit lagen en de bovenste laag is topcoating die met de loop der jaren slijt. Dat is logisch en een normaal proces. De enige vorm van onderhoud is het vervangen van de toplaag als deze versleten is. Daar hoef je echter pas na een jaar of acht aan te denken. Bij een gietvloerspecialist krijg je altijd uitgebreide informatie en gietvloer onderhoudsadvies.

Leave a Response