dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

Ga je een kast kopen? Lees dan dit artikel!

Een type meubel wat vrijwel elke consument in huis heeft is een kast. Kasten zijn er in vele verschillende soorten, maten en kleuren. Ook zijn er vele verschillende toepassingen voor kasten. Zo bestaan er opbergkasten en zijn er bijvoorbeeld ook kasten speciaal bestemd om spullen in ten toon te stellen. Kortom zijn er dus vele verschillenden soorten kasten, te veel om op te noemen eigenlijk. Daarom geven wij jou in dit artikel alles wat je moeten weten over kasten.

Nachtkastje

Een nachtkastje naast het bed biedt praktische opbergruimte op een handige locatie. Er zijn dan ook heel wat zaken die je vlak voor het slapen of vlak na het opstaan dicht bij de hand wilt hebben. Heel wat mensen lezen nog graag een boek in de avonduren en om tijdens bedtijd nog van onder de comfortabele lakens uit te komen? Liever niet natuurlijk. Bovendien voegt een leuk nachtkastje de nodige flair en stijl toe aan iedere slaapkamer. Op het gebied van nachtkastjes kun je o.a. onderscheid maken tussen hoge nachtkastjes en lage nachtkastjes. Hoge nachtkastjes zijn erg fijn in gebruik wanneer je in een hoog bed slaapt zoals een boxspring. Lage nachtkastjes zijn aan de andere kant erg fijn wanneer je in een normaal of laag bed slaapt.Nachtkastje

Baby/ kindernachtkastje

Baby of kindernachtkastjes bieden net als normale nachtkastjes praktische opbergruimte op een handige locatie. Net als volwassenen zijn er voor baby’s of kinderen ook heel wat zaken die je graag snel bij de hand wilt hebben op de slaapkamer. Zo kun je bijvoorbeeld leuke kinderboeken of knuffels in een nachtkastje opbergen. Jouw zoon of dochter kan deze dan gemakkelijk dicht bij zich houden.

Baby of kindernachtkastjes zijn vaak in vele verschillende kleuren en thema’s te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een leuk nachtkastje van Frozen voor jouw dochter of een nachtkastje van Bliksem Mcqueen uit de animatiefilm Cars voor je zoon. Kijk voor dit type kast bijvoorbeeld bij Emob voor inspiratie.

Kledingkast

Een kledingkast wordt ook wel een garderobekast of linnenkast genoemd, alle namen geven zeer duidelijk aan wat de functie is van deze kast: het opbergen van kledingstukken. Bijna elke slaapkamer heeft wel een kledingkast staan, want het zorgt ervoor dat kleding netjes opgeruimd kan worden en het niet rommelig oogt. Naast een slaapkamer kan een kledingkast ook handig zijn in de gang voor jassen en accessoires. Er zijn verschillende keuzes te maken als het gaat om een kledingkast. Denk bijvoorbeeld eens aan een kledingkast met een spiegel zodat je direct kunt zien hoe een kledingstuk staat. Ben je in het bezit van een krappe slaapkamer of kleedkamer dan is een kledingkast met schuifdeuren ideaal omdat deze weinig ruimte inneemt. Maar er zijn ook veel praktische keuzes die belangrijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een hanggedeelte, lades of juist legplanken en misschien zelfs wel kastverlichting voor een goed zicht in het donker.

Ladekast

Een ladekast is een type kast wat in vrijwel elke ruimte in huis kan worden gebruikt. Er zijn met een ladekast dan ook vele toepassingen. Het is dan ook niet gek dat het aanbod aan ladekasten gigantisch is. Welke thema of kleur je ook bedenkt, er is vrijwel altijd een ladekast in te vinden.

De ruimte waar een ladekast normaal gesproken het meeste voorkomt is de slaapkamer. Veel mensen hebben hier een ladekast staan voor het opbergen van persoonlijke spulletjes of kleding.

Een ladekast is ook ideaal voor het opbergen van onderbroeken en sokjes.

Op zoek naar een ladekast voor de kinderkamer? Dan kun je ook zoeken naar een commode. Deze kasten bestaan vaak uit lades en hebben een grote bovenkant die ook geschikt is om een aankleedkussen op te leggen. Ben je van plan een ladekast te kopen? Houd dan rekening met de plek waar de kast komt, afhankelijk daarvan kun je gaan zoeken naar een smalle of juist brede ladekast. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat voor spullen je wilt gaan opbergen in een ladekast, dan kun je goed bepalen of er diepe of juist ondiepe lades nodig zijn.

Vitrinekast

Een vitrinekast is de ideale oplossing voor iemand die trots is op zijn spulletjes en deze graag wil laten zien. Indien jij bijvoorbeeld een collectie miniatuur auto’s hebt dan is een vitrinekast perfect om deze toch veilig op te slaan en tegelijkertijd te tonen aan geïnteresseerden.

Natuurlijk kun je een vitrine kast ook gebruiken om bijvoorbeeld servies in op te bergen, dit is dan ook de meest voorkomende toepassing voor vitrinekasten. Meestal worden deze dus in de keuken, eetkamer of woonkamer geplaatst. Indien je een ruime vitrinekast hebt kan het ook erg handig zijn om hier bijvoorbeeld de televisie in de plaatsen. Op deze manier werk je de televisie mooi weg en zal deze niet als een storende factor werken binnen de rest van je interieur.

Verder heb je de keuze uit een vitrinekast met deuren of zonder deuren. Beide typen kasten hebben hun voor en nadelen. Zo hoef je bij een open vitrinekast jezelf geen zorgen te maken over deuren die je elke keer open en dicht moet doen. Echter zijn de spulletjes in een open vitrinekast extra vatbaar om bijvoorbeeld stof te vangen. Bij een dichte vitrinekast is dit voor- en nadeel natuurlijk omgekeerd.Vitrinekast

Boekenkast

Misschien wel het bekendste type kast naast een kledingkast is de boekenkast. Een boekenkast is dus voornamelijk bedoelt om boeken in op te bergen. Vaak bestaat een boekenkast uit een open kast met planken waar de boeken op gestald kunnen worden. Natuurlijk kun je ook andere spulletjes in een boekenkast kwijt. Indien jij thuis bijvoorbeeld een grote collectie dvd’s hebt kan het handig zijn deze op te bergen in een boekenkast. Door het overzichtelijke karakter weet je altijd in een oogopslag waar jouw favoriete boek of dvd zich bevindt. Vanwege de toepassing van een boekenkast zal je deze meestal vinden in een woonkamer of bijvoorbeeld een studiekamer.

Verder zijn er vele soorten en maten boekenkasten verkrijgbaar. Zo zijn er onder-boekenkasten, perfect voor gebruik indien je geen ruimte meer hebt over de gehele wand. Ook zijn er natuurlijk boven-boekenkasten. Dit type boekenkast is ideaal om bijvoorbeeld boven een bureau op te hangen.

Dressoir

Een dressoir is een middelhoge kast die vaak wordt gebruikt in de woonkamer of in de slaapkamer.

Naast het feit dat een dressoir natuurlijk opbergruimte aan de binnenzijde van de kast biedt is het ook een perfect type meubel om leuke accessoires op te stallen. Zet bijvoorbeeld een leuke vaas neer op het dressoir of een leuke collectie foto’s. Op deze manier haal je het maximale uit een simpel dressoir. Naast de functie als opslagmeubel kan een dressoir ook erg leuk gebruikt worden als bijvoorbeeld een televisie meubel. Hierdoor heb je een televisiemeubel waar je direct allerlei spulletjes in op kunt slaan. Gebruik het dressoir bijvoorbeeld om je Playstation of Nintendo WII in op te bergen. Op deze manier kan je alle kabels en toebehoren ook gemakkelijk wegwerken. Je hoeft je dus nooit meer druk te maken om kabels waar je over struikelt of die in de knoop raken.

Commode

Een commode is een middelhoge kast die vrijwel altijd gebruikt wordt in een babykamer of kinderkamer. De commode heeft vaak als functie om kleding en spulletjes van je kind of baby in op te slaan. Daarnaast zorgt het halfhoge karakter van de commode ervoor dat dit type het ideale meubel is om bijvoorbeeld je kind op te verschonen of aan te kleden. Net als alle andere soorten kasten is ook een commode is vele verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Indien jouw zoon of dochter bijvoorbeeld fan is van Disney is het mogelijk om een commode in dit thema te kopen.

Kortom zijn er dus vele mogelijkheden voor de aanschaf van een commode, kijk vooral eens rond en doe leuke inspiratie op.

Naast de vele verschillende soorten kasten is er voor elke soort natuurlijk ook een bepaalde stijl of een bepaald materiaal verkrijgbaar. Daarom geven wij hieronder nog eens een opsomming van de meest voorkomende materialen en stijlen.

Eikenhout

Eikenhout is een type hout wat veelvuldig gebruikt wordt bij de productie van meubels.

Door het sterke maar toch buigzame karakter is dit type hout erg geliefd onder meubelmakers.

Beukenhout

Beukenhout is één van de populairste houtsoorten. Echter is deze houtsoort niet erg duurzaam waardoor meubels die ervan gemaakt zijn vaak niet erg lang meegaan. Ook is een beukenhouten vloer niet aan te raden.

Grenenhout

Grenenhout is misschien wel de meest voorkomende soort hout als het gaat om meubels.

Doordat het hout zacht is en daardoor relatief makkelijk te bewerken is het een favoriet onder meubelmakers. Ook zijn de kleuren en patronen in het grenenhout vaak erg geliefd onder consumenten.

Naast de vele verschillende soorten hout zijn er natuurlijk ook verschillende stijlen beschikbaar. De keuze voor een bepaalde stijl is natuurlijk volledig afhankelijk van iemand zijn persoonlijke smaak.

Om een goed overzicht te krijgen van de meest populaire stijlen zullen we hieronder een kort overzicht geven.

Industriële kasten

Industriële kasten zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Door hun rauwe en stoere stijl geven ze echt karakter aan de ruimte waarin je een industriële kast plaatst. Industriële kasten zijn vaak gemaakt van metaal of hout en hebben meestal een ruwe afwerking.

Moderne kasten

Moderne kasten zijn eigenlijk altijd al populair. Een moderne woonstijl kenmerkt zich vaak door het gebruik van RVS of hout in frisse kleuren zoals wit. Daarnaast is een moderne woonstijl vaak gekenmerkt door het gebruik van hoogglansverf.

Vintage

Misschien wel de grootste trend van het afgelopen jaar is het gebruiken van vintage spullen. Wanneer je door het centrum van Amsterdam loopt zie je bijvoorbeeld erg veel personen die oude vintage kleding dragen. Ook binnen het wonen is de vintage stijl helemaal doorgedrongen. Vintage meubels zijn er in alle soorten en maten te vinden. Vaak zijn dit echter nieuwe producten met een vintage look en betreft het meestal geen echte vintage producten. Ook kasten zijn tegenwoordig veelvuldig beschikbaar in de vintage stijl. Deze stijl wordt gekenmerkt door het veelvoudig gebruik van ruw en slecht afgewerkt hout. Vaak bladert de verf al een beetje af en zitten er enkele kleine beschadigingen op het meubel.

Kortom zijn er dus vele verschillende soorten, stijlen en materialen beschikbaar wanneer je een kast uitkiest. Wij hopen dat jij door het lezen van dit artikel een stukje wijzer bent geworden over dit onderwerp en een goed overzicht hebt van alle soorten en stijlenkasten. Wij wensen je heel veel succes bij het aanschaffen van jouw toekomstige vintage of moderne kast voor in de keuken of misschien wel de badkamer.

Leave a Response