dinsdag, oktober 3, 2023
TuinWonen

Een schutting mooier maken

Een schutting mooier maken

In de tuin kan een schutting een doorn in het oog zijn als je hem niet mooi vindt. Toch is een schutting vaak nodig. Wanneer je privacy wilt, moet je, als je een tuin hebt een omheining plaatsen. Dat gebeurt vaak in overleg met de buren, als je die hebt. Heb je die niet, dan kun je hem zelf plaatsen. Een schutting is een erfafscheiding die meestal van hout is. Hij zal datgene wat erachter ligt aan het oog onttrekken. Ook wordt de inkijk belemmerd. Voor schuttingen kunnen veel materialen worden gebruikt. Je kunt hout gebruiken, riet, stenen enzovoort. Tuinliefhebbers vinden een schutting niet mooi en zullen hem laten begroeien.
De schutting heeft ook het belangrijke voordeel dat hij geluidswerend is, als hij volledig dicht is. Dat is zeker belangrijk als er een snelweg achter ligt. Wanneer je een houten of rieten schutting plaatst, zal de geluidsreductie minimaal zijn, omdat er veel kieren en gaten inzitten. Het geluid dat op een grotere afstand wordt geproduceerd zal je ook zeker nog goed kunnen horen. Om dat te verhelpen zou je de schutting hoog moeten maken.

Het opvrolijken van een schutting

Om de schutting, die saai en vaak niet mooi is, toch mooier te maken kun je hem opvrolijken. Daarvoor zijn veel verschillende methoden toepasbaar. Een groene schutting zal een mooier aanzien hebben dan een van hout of steen.

Groene schutting

Je kunt van een houten schutting, die saai is, een groene schutting maken. De groene schutting kun je verwezenlijken door het planten van klimop. Een klimop schutting zal mooier zijn dan een saaie houten schutting. Voordat je een mooie klimop schutting hebt, moet je geduld hebben. Voor een mooie klimop schutting moet je een aantal jaren wachten, totdat hij mooi dicht is gegroeid. Wanneer je een klimop schutting hebt, moet je hem wel bijhouden met snoeien, maar dat is weer afhankelijk van de soort klimop dat je gebruikt.

Groene schutting

Planten

Je kunt een schutting ook opvrolijken door het aanbrengen van planten bakken. Om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door kunt genieten van de bloemen op de schutting moet je daarvoor zomer- en winterbloeiers door elkaar plaatsen. Ook tijdens de wintermaanden moet je kunnen genieten van je tuin en schutting.

Schilderijen

Tegenwoordig worden er in een tuin ook vaak schilderijen gebruikt om het geheel op te vrolijken. Ze kunnen aan een schutting naast de planten bakken worden opgehangen. Door deze afwisselend aan te brengen kun je de schutting een geweldige boost geven om hem op te vrolijken.

Voor de romanticus

Een schutting kun je opvrolijken met kaarsjes die je in potjes aanbrengt. Door deze potjes te hangen bij de schilderijen en plantenbakken krijg je en zeer fleurig romantisch geheel.

Geen overdaad

Een saaie schutting mooier maken is een goede gedachte, maar daarbij moet je niet overdrijven. Zorg ervoor dat het niet kitscherig wordt. Dan bereik niet het doel wat je voor ogen had.

 

Leave a Response