dinsdag, oktober 3, 2023
duurzaamWonen

4 handige tips voor de aanschaf van een zonneboiler

4 handige tips voor de aanschaf van een zonneboiler

Overweeg je een zonneboiler aan te schaffen? Een verstandige keuze! Wie graag zijn warmwatervoorziening in huis verduurzaamt en tegelijkertijd wil besparen op zijn energierekening, heeft in een zonneboiler de ídeale kandidaat gevonden! Benieuwd hoe je het hoogste rendement haalt uit je investering in een zonneboiler? We hebben de belangrijkste 5 tips voor je op een rij gezet.

1.        Vraag een vergunning aan

Als particulier heb je in principe geen vergunning nodig voor de plaatsing van een zonneboiler, tenzij je in een beschermd stadsgezicht of een monumentaal pand woont. Doe navraag bij je gemeente om er zeker van te zijn of je wel of geen vergunning nodig hebt.

2.      Selecteer het juiste type zonneboiler

Binnen het Nederlandse klimaat zijn vooral zonneboilersystemen op basis van vlakkeplaatcollectoren en heatpipes (ook wel vacuümbuiscollectoren) geschikt. Welk type het meest geschikt is, is afhankelijk van je woonsituatie en -behoefte. Wil je ook ’s winters warm water met behulp van de zon, dan levert de heatpipe-uitvoering het hoogste rendement. Dit systeem werkt ook heel efficiënt bij laaghangende zon en op bewolkte dagen.Selecteer het juiste type zonneboiler

 

3.      Breng de beschikbare dakruimte in kaart

De meeste woningen in Nederland hebben een schuin pannendak. Je ziet collectoren van zonneboilers dan ook het vaakst terug op hellende daken, maar installatie is ook goed mogelijk op platte daken. De manier van plaatsen speelt echter een grote rol bij de opbrengsten van zonneboilers. Zorg dat de collectoren goed vrij staan en richt deze bij voorkeur op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten.

4.     Laat de subsidieregeling niet onbenut

Wil je direct beginnen met besparen? Benut dan de subsidieregeling voor zonneboilers. De hoogte van het subsidiebedrag varieert van 500 euro tot enkele duizenden euro’s per installatie. Let wel: wacht niet te lang met de aanvraag, want de subsidieaanvragen voor zonneboilers gaan hard en het subsidiebudget is beperkt!subsidieregeling zonneboiler

Zorgeloos en zonneboiler aanschaffen

Bij de aanschaf van een zonneboiler zijn er diverse zaken om rekening mee te houden. Gasvrij, expert in duurzame verwarmingssystemen, heeft reeds jarenlange ervaring en kennis van gasvrije systemen en helpt je graag de volgende stap naar een gasvrije toekomst te zetten. Van advies, levering, installatie en onderhoud tot informatie over subsidie- en financieringsregelingen – samen wordt gezocht naar de oplossing die het beste past bij je huidige woonsituatie en -behoefte.

Voor meer informatie: www.gasvrij.nu

 

Leave a Response