dinsdag, oktober 3, 2023
duurzaamInterieurWonen

Alles wat je moet weten over de verschillen tussen Lumen en Watt

Alles wat je moet weten over de verschillen tussen Lumen en Watt

Bij de aanschaf van conventionele verlichting werd er vaak slechts op één ding gelet: de hoeveelheid Watt. Naast de juiste fitting natuurlijk. De hoeveelheid Watt zei alles over het functioneren van de lamp. Met de komst van ledverlichting is dit echter snel veranderd. Inmiddels wordt er juist afgeraden om naar de hoeveelheid Watt te kijken. De hoeveelheid Lumen is waar het allemaal om draait bij het kopen van een nieuwe led spot. Maar wat is nu precies het verschil? En waar staat Watt en Lumen voor bij ledverlichting?

Watt bij LED

Veel mensen geloven ten onrechte dat er bij ledlampen niet meer staat aangegeven hoeveel Watt deze is. Dit is echter niet het geval. Wel is de hoeveelheid Watt bij LED minder belangrijk dan bij bijvoorbeeld een halogeen- of gloeilampen. Bij dergelijke lampen zei de hoeveelheid Watt veel over de lichtopbrengst. Dit is echter niet waar het aflezen van de hoeveelheid Watt voor bedoeld is.

Watt staat namelijk voor het energieverbruik. Als we kijken naar het energieverbruik van conventionele lampen wordt direct duidelijk waarom dit ook een idee gaf van de lichtopbrengst. Conventionele lampen zijn namelijk zeer inefficiënt in het omzetten van elektriciteit naar licht. Vaak verbruiken ze heel veel elektriciteit en gaat dit grotendeels op aan warmte. Daarom gold: hoe meer Watt, hoe meer lichtopbrengst er uiteindelijk zal zijn.

Bij LED ligt dit anders. Ledlampen zijn zeer energiezuinig. Ze verbruiken weinig energie en zijn zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit naar licht. Een ledlamp heeft dan ook minder Watt nodig dan een gloeilamp om dezelfde lichtopbrengst te geven. Iemand die ledlampen controleert op de hoeveelheid Watt zal dan ook al snel denken dat LED minder licht geeft dan een gloeilamp. Niets is echter minder waar. Ze verbruiken enkel minder energie. Daarom raden we af om naar de hoeveelheid Watt bij ledlampen te kijken. De hoeveelheid lumen is wat je nodig hebt om de juiste keuze te maken.Watt bij LED

Lumen: de echte lichtopbrengst

Natuurlijk wil je graag weten hoe hoog de lichtopbrengst van de lamp is. Aan de hoeveelheid Watt kan je het bij led verlichting duidelijk niet zien. Maar hoe dan wel? De hoeveelheid Lumen checken is een prima methode. Lumen staat namelijk ook voor lichtopbrengst. In andere woorden, lumen is de benaming die we gebruiken bij het meten van de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller de lamp zal zijn.

Betekent dit dat de hoeveelheid Watt bij ledlampen helemaal niets meer zegt over de lichtopbrengst? Nee, dat is niet zo. De geoefende oog kan ook bij ledlampen de hoeveelheid Watt als indicatie gebruiken voor de lichtopbrengst. Een lamp die meer licht uitstraalt, zal logischerwijs ook een hogere Watt hebben. Dit getal is echter nog altijd véél lager dan bij conventionele verlichting. Daarom moet je zeker wel de nodige ervaring hebben om te bepalen welke hoeveelheid Watt voor een ledlamp relatief hoog is. Zo beschik je over een goede indicatie van de bijbehorende lichtopbrengst. Het is echter makkelijker om naar de hoeveelheid Lumen te kijken.

 

Leave a Response