maandag, juli 22, 2024
AlgemeenTuin

Alles wat je moet weten over een lavatera

Alles wat je moet weten over een lavatera

Een Lavatera, alles wat je daarover moet weten

Wanneer je een Lavatera hebt, wil je er natuurlijk goed voor zorgen. Lees daarom hieronder meer over de verzorging van deze plant.

De lavatera is een uitbundig groeiende tuinplant met vooral veel grote roze, witte of paarse hibiscus achtige bloemen. Deze plant is familie van het kaasjeskruid en wordt ook wel ‘struikmalva’ genoemd. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee. Hou je dus van dat heerlijke Mediterraanse gevoel en wil je dan ook dat vakantiegevoel terug laten komen in je tuin, dan mag deze plantensoort zeker niet ontbreken. Geen tuin? Niet getreurd. Wat namelijk ook leuk is, is om de lavatera naar binnen te halen. Deze mooie bloeier is namelijk zeer geschikt als snijbloem. Zet de takken met halfopen knoppen na het snoeien direct in een vaas met water. De knoppen zullen in de vaas ontluiken tot een prachtig bloemrijk boeket. Zeker ook een aanwinst voor je interieur.

Standplaats van een Lavatera

Deze soort plant is een echte liefhebber van zon en houdt van een warme, beschutte plek. Dit is dan ook de ideale plek voor de plant. In halfschaduw doet de plant het ook wel goed, maar dan zal de plant wel veel minder hoog worden. De grond kan ook het beste vrij droog en waterdoorlatend zijn, maar dan moet de grond wel weer voedsel- en humusrijk zijn.

De Lavatera is matig winterhard, dus in een strenge winter kan er een kans zijn dat de plant het niet haalt. U vergroot de kans door de Lavatera pas in het voorjaar te snoeien en de basis van de plant te beschermen met mulch of droge bladeren/takken. Daarnaast past de plant ook prima achter de border. De plant kan dan soms wel wat neiging hebben om om te vallen. Maar staat de plant tussen andere planten in de border, dan weven de takken zich mooi tussen de andere planten door.

De bloei en het blad van de Lavatera

Ook is de Lavatera een langbloeiende plant. De plant begint te bloeien in juli en gaat door tot in oktober. De bloemen van de plant zijn wit/roze met een donkerroze hart. In de loop van de zomer kunnen de bloemen steeds meer roze worden. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen bevorderd dat wel de bloeiperiode van de plant. het blad is grijsgroen van kleur en voelt behaard aan. In niet al te strenge winters is de plant half wintergroen. De Lavatera kan zo’n 150 tot 200 cm hoog worden.

Snoeien en het bemesten van de plant

Wanneer je de plant wilt snoeien, dan kan je dat het beste doen in het late voorjaar. Doe dit alleen wanneer er geen kans meer is voor een strenge vorst. Knip dan de takken terug tot ongeveer 30 cm. De breedte is wat te beïnvloeden door net boven een naar buiten (breed) of naar binnen gerichte knop te snoeien. In het najaar kunt u de takken alvast een beetje terugsnoeien, om afbreken en/of scheuren tegen te houden. Geef daarnaast in het voorjaar en in de voorzomer ook organische mest, zodat er veel bloemen in de plant komen te staan.

Soorten

Wanneer je kiest voor een Lavatera, kan het ook nog zijn dat je niet weet welke je moet kiezen, want zo zijn er verschillende soorten planten, namelijk:

  • De Lavatera x clementii ‘Barnsley’, die een halfwintergroene, middelgrote struik met gelobde grijsgroene bladeren is
  • De Lavatera ‘Burgundy Wine’, die een middelgrote, bossig opgaande heester is, bloeit van juli tot oktober.
  • Een Lavatera ‘Bredon Springs’ met een grote, bossig opgaande halfwintergroene heester, bloeit van juni tot september.
  • Een Lavatera maritima, dit is een halfwintergroene, middelgrote struik, bloeit met lichtroze tot lilaroze bloemen met een paars hart.
  • De Lavatera ‘ Candy Floss’, een vrij krachtige, bossige struikmalva met handvormig gelobde grijsgroene bladeren, bloeit van juni tot september.

Let bij elke soort Lavatera wel op, welke verzorging deze nodig heeft, het kan uiteraard per soort verschillen, maar in de meeste gevallen niet.

Leuk om te weten over deze plant

De kaasjeskruid tuinplanten behoren tot planten die eigenlijk geen verzorging nodig hebben. En daarom zijn deze prachtige planten ook mooi in natuurlijke tuinen, waar de planten lekker hun gang kunnen gaan. De wetenschappelijke benaming van deze plant, namelijk ‘Malva’ kent twee verklaringen. Eén daarvan is dat het woord ‘Malva’ Oudgrieks is voor het woord ‘Malassoo’, dit betekent ook wel verzachten. De andere verklaring is dat het is afgeleid uit het Hebreeuwse woord voor ‘malluah’, dat betekent dan de salade achtige groente.

Leave a Response