maandag, juli 22, 2024
BadkamerduurzaamInterieurKeukenSlaapkamerWonen

Welke lamp past het beste bij mijn interieur?

Verlichting lamp

Op het gebied van verlichting is er ontzettend veel keus. Je beschikt niet alleen over een enorm groot aanbod aan verschillende armaturen, maar ook nog eens heel veel verschillende lampen. Maar welke lamp past dan het beste bij jouw interieur? Waar kies je voor? Dit hangt volledig af van jouw eigen persoonlijke wensen. Ben je iemand die houdt van gemak en het niet uitmaakt als de levensduur wat korter is? Of verwissel je de lampen liever één keer waarna je hier een tijd niet meer naar om hoeft te kijken en betaal je hier graag wat meer voor?

Om je een beetje op weg te helpen hebben we de populairste lampen en de bijbehorende voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Ledlampen

Ledlampen behoren tegenwoordig tot de meest gewilde lampen in Nederland. Bovendien zijn ze vandaag de dag in heel veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Hierdoor zijn ze geschikt voor iedere ruimte en vervullen ze elke mogelijke functie. Of je nu fel licht nodig hebt of liever kiest voor sfeerverlichting, met een ledlamp is het allemaal mogelijk. Tegenwoordig zijn er zelfs inbouwspots led verkrijgbaar. Ideaal wanneer je weinig opzichtige lampen wilt aanschaffen of simpelweg een moeilijk bereikbare plek wilt verlichten.

De populariteit van de ledlamp is eenvoudig te verklaren wanneer we naar de bijbehorende voordelen kijken. Ze zijn ontzettend energiezuinig en bieden een fel en prettig licht. Bovendien kunnen de meeste ledlampen gedimd worden. De aanschafprijs is duurder dan je wellicht van andere soorten lampen gewend bent, maar ze gaan tegelijkertijd wel een heel stuk langer mee.

Een nadeel van de ledlamp is dat niet iedere lamp geschikt is voor iedere dimmer. Bovendien kan ook niet iedere ledlamp gedimd worden. Dit moet expliciet zijn aangegeven. Als dit niet het geval is, dan is het doorgaans niet mogelijk om hem toch op een dimmer aan te sluiten. Doe je dit wel dan kan de lamp gaan flikkeren of zelfs volledig stukgaan.

Halogeenlampen

Naast ledlampen worden halogeenlampen tegenwoordig het meest gebruikt in huis. Vaak is dit een kwestie van tijd en stappen mensen uiteindelijk alsnog over op ledlampen. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst zijn halogeenlampen stukken minder energiezuinig dan een ledlamp. Daarnaast beschikken ze ook nog eens over een veel kortere levensduur. Bovendien moeten deze lampen vaak op een transformator worden aangesloten, omdat ze slechts op laagspanning werken. Dit betekent dat er niet alleen extra energieverlies op zal treden, maar dat deze ook extra geluid veroorzaakt. Bijvoorbeeld door te zoemen of te brommen. Ook worden halogeenlampen over het algemeen heel heet. Hierdoor kan je ze nooit boven brandgevaarlijke materialen plaatsen en is de brandveiligheid in huis over het algemeen gewoon stukken minder.

Toch zijn er wel enkele redenen waarom je eventueel wel een halogeenlamp zou kunnen kopen. Dit heeft er met name mee te maken dat halogeenlampen kleuren heel goed kunnen weergeven. Dit terwijl ledlampen soms met bepaalde kleuren net wat tekort schieten. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk bij rood. Toch zijn er in de meeste gevallen ook goede ledlampen beschikbaar die aan deze wensen kunnen voldoen. Bovendien zullen halogeenlampen ondanks de blijvende populariteit steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, omdat ze niet meer verkocht mogen worden.

Leave a Response