dinsdag, oktober 3, 2023
InterieurWonen

Ozon in huis: heb jij er al van gehoord?

Ozon in huis- heb jij er al van gehoord?

Nare luchtjes kunnen het wooncomfort in huis negatief beïnvloeden. Wanneer je een woning binnenstapt die niet fris ruikt, zal dit direct tegenzin oproepen. Zeker als je je huis op korte termijn wilt verkopen kan het verstandig zijn om iets tegen de nare luchtjes te doen. Maar hoe verwijder je brandlucht, rooklucht of andere nare geurtjes uit jouw woning? Met een ozonbehandeling natuurlijk!

Een ozon behandeling? De meeste mensen hebben hier nog nooit van gehoord. Laat staan dat ze weten wat de voordelen hiervan zijn. Als je nare luchtjes wilt verwijderen maak je toch gewoon gebruik van een luchtverfrisser? Misschien wel, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Luchtverfrissers maskeren enkel de nare geurtjes, maar die zullen altijd op de achtergrond aanwezig blijven. Met ozon zorg je ervoor dat de luchtjes voorgoed uit de woning gehaald worden. Een ozonbehandeling wordt veel in bedrijfspanden, woningen of het interieur van de auto toegepast. Ozonbehandeling huis: wat is het precies en hoe gaat dit in zijn werk?

Wat is een ozon behandeling precies?

Voordat we vertellen wat een ozon behandeling precies inhoudt, is het eerst belangrijk om meer over ozon te weten te komen. Want wat is dat eigenlijk precies? Ozon is niet meer dan zuurstof (O2) waaraan een extra zuurstofatoom is gekoppeld. Dit zuurstofatoom kan enkel onder elektrische hoogspanning worden toegevoegd. Daarom zien we ook dat ozon ontstaat na een fikse onweersbui. Dit verklaart tevens de frisse lucht die je ruikt als het buiten een tijd heeft geonweerd. Ozon heeft de lucht van nare geurtjes ontdaan.

Ozon beschikt over een sterk desinfecterend vermogen. Dit ontstaat door het zogenaamde oxidatie principe. Zodra de elektrisch geladen substantie in aanraking komt met iets wat niet oxideerbaar is, zal de spanning verdwijnen en uit het molecuul overvloeien. Dit werkt zeer reinigend en is mogelijk om geuren en micro-organismen. Een ozon behandeling heeft dan ook niet alleen baat om nare geurtjes tegen te gaan, maar kan ook de lucht schoner en gezonder maken. Deze behandeling is dan ook zeker aan te raden in woningen waar schadelijke stoffen zijn vrij gekomen. Deze kunnen bijvoorbeeld door een woningbrand zijn ontstaan, maar ook doordat mensen jarenlang in huis hebben gerookt.

Hoe werkt een ozonbehandeling?

Een ozon behandeling wordt altijd toegepast als onderdeel van een reinigingsproces. Bedenk daarom wel dat reinigen van de woning nog steeds nodig zal zijn, maar dat dit enkel de nare luchtjes verwijderd. Je bent dus niet direct klaar na een ozonbehandeling. Daar moet nog meer voor gebeuren. Maar hoe werkt deze behandeling precies?

Allereerst zal er van geavanceerde apparatuur gebruik gemaakt worden. Hiermee wordt een diepte-reiniging bewerkstelligd. Ook wordt er een vuil- en waterafstotend middel aan het interieur toegevoegd. Hierdoor blijft het vuil weg van de rest van het interieur. Dit geldt allemaal als voorbereiding voor de echte ozonbehandeling. Pas als het vuil effectief verwijderd is kan de behandeling beginnen.

Vervolgens wordt er een speciaal apparaat in de ruimte geplaatst. Deze is nodig voor de behandeling. Als de behandeling voltooid is, zal je woning net zo ruiken als de buitenlucht zodra er na lange droogte eindelijk weer een regenbui is gevallen. Heerlijk!

Leave a Response