vrijdag, augustus 12, 2022
TuinWonen

Je haardhout juist opslaan

Je haardhout juist opslaan

Een open haard staat erg gezellig. Of je nu binnen een haardje hebt, of vaak buiten een klein kampvuur maakt, het is altijd handig om genoeg haardhout op voorraad te hebben. Zodat het hout optimaal brandt, is het belangrijk dat het goed gedroogd is en zeker niet vochtig. Daarom moet je erover nadenken waar je je voorraad hout bewaart. Want zeker als je regelmatig een fikkie stookt, wat nu de koude winter op komst is vast vaker zal gebeuren, zul je het haardhout bij bijvoorbeeld 123natuurproducten in grote hoeveelheden tegelijkertijd kopen. Zodat je jouw haardhout op de juiste manier bewaart, hebben we hier enkele handige tips voor je opgesomd.

 

Weinig vocht

Voordat je een hele pallet hout bestelt, is het verstandig om er alvast over na te denken, waar je het al die tijd gaat opslaan. Dit moet een plek zijn waar weinig vocht komt, zodat het gedroogde hout niet weer vochtig wordt. Hierdoor krijg je namelijk sneller met schimmelvorming te maken en bovendien gaat de brandbaarheid omlaag. Zorg dus dat het hout niet in weer en wind onbeschermd buiten komt te staan.

 

Buiten

Hoewel het haardhout beschut moet zijn voor vocht, wordt het wel aanbevolen om je hout buiten te bewaren. Alleen als je hout echt droog is en over een natuurlijk vochtigheidspeil van minder dan 20% beschikt, kun je het beter binnen bewaren. In alle andere gevallen is het vaak beter voor de kwaliteit van je hout, om het in de buitenlucht te bewaren. Wind en zon zijn namelijk de ideale omstandigheden om je hout te drogen. Let er wel op dat je het voor direct contact met veel regenwater beschermd. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een overkapping bouwen, waar het haardhout beschermd ligt. Is er sprake van harde wind, die precies op de richting van je hout staat, kun je het eventueel nog afschermen met een waterdicht doek.

 

Los van de grond

Een andere handige tip is om het los van de grond te leggen. Hierdoor kan het hout namelijk geen vocht uit de grond trekken. Daarom kun je er beter een paar balkjes of een pallet ter hoogte van 10 cm onderleggen. Zand en steen zijn absoluut niet geschikt om als ondergrond te gebruiken.

 

Niet te diep

Het is beter om je houtschuurtje zo te bouwen, dat het hout niet te diep wordt gelegd. Hierdoor kan de wind er namelijk niet goed overheen waaien, waardoor de achterste houtblokken te snel vochtig worden en muf gaan ruiken. Daarom kun je het beste maximaal twee rijen diep stapelen en liever meer de breedte in gaan.

Leave a Response