dinsdag, oktober 3, 2023
AlgemeenWonen

Al jouw vragen over een bio ethanol haard beantwoord

Al jouw vragen over een bio ethanol haard beantwoord

De bio ethanol haard wint enorm aan populariteit. Steeds meer huishoudens in Nederland en België stappen van ouderwetse houthaarden over naar een bio ethanol haard. De toenemende kritiek op houtrook en de hoge kosten voor een schoorsteen maken deze afvoerloze oplossing tot een veelvoorkomend alternatief. Bio ethanol haarden zitten in de lift!

Desalniettemin is de kans groot dat je nog zit met veel vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de veiligheid, installatie en warmtecapaciteit? We hebben ons laten informeren door een specialist om zo al jouw vragen te beantwoorden. Na het lezen van dit artikel weet je precies of er binnenkort een bio ethanol haard staat te branden in jouw huiskamer of dat je toch opzoek gaat naar iets anders. Let’s dive in!

Hoeveel warmte straalt een bio ethanol haard uit?

Een traditionele openhaard geeft veel warmte Van origine zijn ze dan ook niet bedoeld voor de sfeer, maar als kachel om de ruimte te verwarmen. Veel mensen die van deze houthaarden willen overstappen naar een bio ethanol haard twijfelen of ze wel dezelfde hoeveelheid warmte krijgen. En terecht, een bio ethanol haard geeft doorgaans minder warmte af: zo’n 3 kilowatt. Toch kan dit voldoende zijn om een kleine ruimte te verwarmen of kachels te ondersteunen. Maar let op, de hoeveelheid warmte verschilt per model. Er zijn wel degelijk modellen te koop die een houtkachel kunnen vervangen met een output van meer dan 20 kilowatt. Met andere woorden, zoek een haard die past bij de hoeveelheid warmte die je wenst te krijgen.

Hoe veilig is een bio ethanol haard?

Een andere reden waarom mensen soms twijfelen over een bio ethanol haard is de mate van veiligheid. Het voelt toch een beetje raar om vloeistof in de fik te steken; gaat dat wel goed? Gelukkig zijn de Westerse haarden bijzonder veilig te noemen. De branders en het ethanol reservoir zijn zo ontworpen dat er niet zomaar steekvlammen kunnen ontstaan. Het is natuurlijk wel belangrijk om zorgvuldig met de haard om te gaan. Vul een bio ethanol haard bijvoorbeeld nooit met nieuwe vloeistof als deze nog heet is of brand. Leg ook geen brandbare spullen op of tegen de haard aan. Tot slot moet je met open vuur natuurlijk altijd uitkijken met kleine kinderen of huisdieren, maar dat geldt voor elke haard.

Is een bio ethanol haard makkelijk te plaatsen?

Dit hangt een beetje van het type haard af. Er zijn grofweg twee categorieën: de vrijstaande haard en de inbouw haard. Een vrijstaande bio-ethanol haard hoef je enkel te plaatsen op een plek naar keuze. Er zijn ook hangende modellen die je eenvoudig monteert aan het plafond. Kind kan de was doen! Bij een bio ethanol inbouwhaard komt iets meer werk kijken. Hoewel ook dit geen rocket-science is, is het wel aan te raden om rekening te houden met de brandveiligheid. Geadviseerd wordt om altijd brandwerend materiaal om de inbouwhaard te plaatsen zodat je zeker weet dat je ombouw geen vlam vat. Laat je goed informeren door een specialist en dan komt het zeker goed!

Leave a Response