maandag, juli 22, 2024
InterieurWonen

Aanbouw: hier moet je aan denken

Aanbouw: hier moet je aan denken

Een aanbouw is een praktische verbouwing waarmee er eenvoudig meer leefruimte in huis wordt gecreëerd. Dit is de ideale oplossing voor mensen die langzaam hun huis ontgroeien, maar ook geen andere woning willen of kunnen kopen. Met een aanbouw kunnen zij voldoende leefruimte creëren om hier te blijven wonen. Dit zorgt niet alleen voor extra wooncomfort, maar levert ook een fikse waardeverhoging van het huis op. Toch kom je bij het plaatsen van een aanbouw ook voor een aantal praktische zaken te staan. Want waar moet je allemaal aan denken?

De aanbouw financieren

Dit is misschien niet het leukste om mee bezig te zijn. Toch wel belangrijk om over na te denken. Want hoe ga je de aanbouw financieren? Heb je al veel gespaard? Dan is dit natuurlijk de beste oplossing. Toch zullen er ook genoeg mensen zijn die niet over de tijd beschikken om het bedrag bij elkaar te sparen. In dat geval is geld lenen een goed alternatief.

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bij je huidige hypotheekverstrekker aankloppen en bekijken wat er mogelijk is met je huidige hypotheek. Misschien zit er bijvoorbeeld overwaarde op het huis waardoor de hypotheek verhoogd kan worden of waardoor een tweede hypotheek mogelijk is. Besef wel goed dat dit ook extra notaris- en makelaarskosten vraagt. Zo zal er bijvoorbeeld ook weer een taxatie van het huis moeten worden gemaakt.

Dan is het ook nog mogelijk om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten. Een persoonlijke lening is in dit geval de beste keuze. Om verantwoord te kunnen lenen is het van belang dat je weet hoeveel je maximaal elke maand aan aflossing en rente kunt betalen. Kun je dit naar verwachting ook in de toekomst nog met gemak aan? Dan is dit een prima keuze. Besef immers goed dat de lening zich waarschijnlijk vanzelf terugbetaald. Een investering in je huis is eigenlijk altijd een goed idee. Mits dit financieel mogelijk is natuurlijk.

Vergunning aanvragen

Het is niet zomaar mogelijk om een aanbouw te plaatsen. Hier moet vrijwel altijd een vergunning voor worden aangevraagd. Omdat je niet wil dat de verbouwing vertraging oploopt, is het verstandig om dit zo vroeg en compleet mogelijk te doen. Lever bijvoorbeeld direct technische bouwtekeningen op. Die zijn meestal noodzakelijk om een omgevingsvergunning toe te wijzen. Als je de aanvraag zo compleet mogelijk inlevert, voorkom je zoveel mogelijk afkeuring of vertraging.

Duurzame keuzes

In deze tijd speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Niet alleen met het oog op de energierekening, maar ook omdat we het milieu steeds belangrijker zijn gaan vinden. Toch zijn de meeste oudere woningen niet al te duurzaam gebouwd. Hier kan je met het maken van een aanbouw verandering in brengen. Dit is namelijk direct een goede kans om de duurzaamheid van je woning te verhogen. Kies voor goede isolatie van wanden, dak en vloer, ga voor HR++ of triple glas en kies voor voldoende ventilatiemogelijkheden om gezonde lucht aan te drijven.

Leave a Response