maandag, april 12, 2021
InterieurWonen

Welke opstalverzekering kan je het beste kiezen

opstalverzekering welk

Met een opstalverzekering, ook wel een woonhuisverzekering genoemd, verzeker je je woning tegen schade door brand, inbraak en storm. Met een opstalverzekering verzeker je de woning en alle onroerende goederen die hierbij horen. Een opstalverzekering is verplicht als je een koopwoning met hypotheek hebt. De laagste opstalverzekering kan je vinden op vergelijkingssites. In dit artikel gaan we in waar je op moet letten bij het kiezen van een opstalverzekering.

Dekking

Een opstalverzekering dekt niet alleen schade aan je woning, maar ook aan alle onroerende goederen die bij je woning horen. Dit zijn schuurtjes, zonnepanelen, centrale verwarming, schuttingen, sanitair en leidingen. De fundamenten van de woning kunnen soms ook meeverzekerd worden. Er zijn verschillende soorten dekkingen bij een opstalverzekering. Er is een dekking voor schade door brand, ontploffing en blikseminslag. Ook kan je ervoor kiezen om een Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV) af te sluiten, deze biedt extra dekking tegen stormschade, diefstal, vandalisme en neerstortende vliegtuigen. Met een Extra Uitgebreide Gevarenverzekering (UGV+) is er nog een extra dekking tegen schroei-, zeng- en smeltschade, waterschade dat binnen is gestroomd via de begane grond en hak- en breekwerk om een defecte waterleiding te vinden. Als laatste optie om uit te kiezen heb je nog een allrisk verzekering, hierbij wordt je dekking nog uitgebreid met al het onheil dat van buiten komt, schade veroorzaakt en plotseling en onverwachts is ontstaan. Meestal is hier wel sprake van een eigen risico voor dit soort schade aan verbonden. Daarnaast wordt schade aan de fundering en glasbreuk verzekerd. Op het moment dat je een appartement bezit dan is er een opstalverzekering voor het gehele gebouw afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Via je inboedelverzekering kan je dan een extra dekking afsluiten voor bijvoorbeeld een dure keuken of een nieuwe badkamer.Dekking

Kosten en de hoogte van het verzekerd bedrag

Om je premie te kunnen berekenen moet je de bouwaard van je woning weten, welk soort dak de woning heeft, de staat van het onderhoud, de herbouwwaarde, de woonplaats en de hoogte van het eigen risico dat je kiest. Voor bijzondere gebouwen, zoals monumenten kunnen er afwijkende premies en voorwaarden zijn. Het verzekerd bedrag wordt vastgesteld op basis van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het totale bedrag dat benodigd is om de woning in dezelfde staat te kunnen herbouwen. Hiervoor maken veel verzekeraars gebruik van een herbouwwaardemeter. Hiermee wordt vaak ook een garantie tegen onderverzekering gegeven en de bedragen worden jaarlijks aan de inflatie aangepast. Sommige verzekeraars baseren de herbouwwaarde op gegevens uit bijvoorbeeld de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), kadastergegevens en de WOZ-waarde.

Vergelijken van verschillende opstalverzekeringen

Als je een opstalverzekering wilt afsluiten is het slim om de verschillende aanbieders te vergelijken. Je kan dan op een vergelijkingswebsite je voorkeuren voor de verzekering aangeven, zoals bijvoorbeeld alleen dekking voor brand of een meer Uitgebreide Gevaren Verzekering. In een overzicht zal je dan alle aanbieders met de bijbehorende polisvoorwaarden kunnen terugvinden. Een andere optie is om de voorwaarden op de website van een verzekeraar te bekijken. In een digitale verzekeringskaart vindt je de vergoedingen, uitsluitingen en andere relevante informatie.

 

Leave a Response